CITROENRIJST

In China en Japan gebruikt men meestal rondkorrelige rijst, die na het koken iets kleverig is. Doordat de korrels aan elkaar plakken zijn ze makkelijker met stokjes te eten. Ik leerde voor het eerst rijst koken van Mr. Lee, een Chinese kok die in het hotel van mijn grootouders werkte. Hij spoelde de rijst altijd goed onder de kraan, deed hem in een pan en goot er zo veel koud water bij dat wanneer hij zijn hand plat op de rijst legde het water net boven de knokkels kwam. Daarna bracht hij de rijst aan de kook, draaide het vuur laag en liet de rijst 15 minuten stomen tot het water openomen was. Met het deksel op de pan liet hij de rijst minstens 5 minuten rusten. In India wordt meestal langkorrelige rijst gegeten, waarbij basmatirijst favoriet is. In dit recept wordt ook basmatirijst gebruikt en die moet eerst 30 minuten geweekt worden, zodat de korrels na het koken heel en mooi rul blijven.

Doe de rijst in een zeef en spoel onder de koude kraan. Doe de rijst in een grote kom, giet er zo veel koud water over dat hij onderstaat en laat 30 minuten weken. Giet af.

Doe 6,25 deciliter water in een zware pan en breng aan de kook. Doe er de rijst, geelwortel en 1 theelepel zout in, schep om en laat snel weer aan de kook komen. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 11 minuten koken. Tegen die tijd zal het water opgenomen en de rijst gaar zijn. Neem de pan van het vuur, schep de rijst over in een ondiepe brede schaal, leg er losjes een theedoek over en laat minstens 30 minuten afkoelen en drogen.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op een matig vuur. Doe er de chilipeper in en roerbak 1 minuut. Voeg het mosterdzaad, de cashewnoten en het kerrieblad toe en roerbak 30 seconden. Voeg het citroensap toe en dan de rijst. Schep het mengsel losjes om met een houten spatel om zodat u de rijst niet verplet, tot alles doorgewarmd is.

    • Kim Maclean