Beurs zakt weer door grens van 600

Het zat er niet in. De AEX-index, die vrijdagmiddag op 600,05 punten sloot, zakte vanochtend weer onder de grens van 600 punten heen. Aan het eind van de ochtend stond de index met een verlies van 0,4 procent op 597 punten. Vooral de koers van UPC leverde een flinke bijdrage aan het verlies.

UPC boekte vanochtend koersverlies van 8,6 procent naar 6,60 euro. Het kabelbedrijf werd vanochtend verrassenderwijs toegevoegd aan de MSCI-index. Beleggers reageerden hier echter, ook verrassend, weinig enthousiast op.

Philips leverde vanochtend ook een flink aandeel aan het verlies van de AEX-index. Het elektronicaconcern verloor 3,5 procent naar 36,94 euro. Het concern zegde toe `binnenkort' met een uitspraak te komen over wat het concern met zijn mobieletelefoondivisie gaat doen. Ook verwacht Philips een verdere achteruitgang van de Europese en Amerikaanse economieën en een terugloop van de vraag naar Philips-producten in deze gebieden. Ook verwacht Philips dat de wereldwijde omzet in de halfgeleider-industrie met 20 procent terug loopt.

Een andere daler was ASM Lithography, producent van chipmachines. Tegelijkertijd wonnen branchegenoten ASMI en Besi, die aan de index van middelgrote fondsen Midkap genoteerd staan, aan koers. ASM International verloor ruim 2 procent.

In de AEX-index waren KPN en Buhrmann flinke dalers. KPN leverde 2,7 procent in tot 12,49 euro. Van telecomconcern KPN werd bekend dat het aandeel een lager gewicht krijgt in de MSCI-index.

Beleggers vonden het verrassend dat Fortis niet werd toegevoegd aan de MSCI-index. Daarnaast kwam het concern in het nieuws door het onbevestigde bericht dat HSBC Holding geïnteresseerd is in de Nederlands-Belgische bank. De koers van het aandeel Fortis daalde met 0,2 procent naar 29,34 euro.

Van de 25 aan de AEX genoteerde fondsen stegen er vanochtend 4. Sterkste stijger was TPG. Beleggers toonden zich daarmee verheugd over de mededeling van TPG dat het concern overweegt de niet tot de core business behorende activiteiten in Frankrijk te verkopen.

Ook Elsevier en Koninklijke Olie stegen vanochtend. In de oliebranche was vanochtend het belangrijkste nieuws dat PetroChina een nieuwe internationale partner zoekt voor een project ter waarde van 1,3 miljard dollar. PetroChina kon daarover eerder geen overeenstemming bereiken met het consortium Chevron Phillips Chemical.