Beleggers mengen zich ook in baggerstrijd

Het is de week van de waarheid voor HBG. Verkoopt de bouwer haar baggerdochter HAM of niet?

Begin mei bracht baggerconcern Boskalis een bod van 570 miljoen euro (1,25 miljard gulden) uit op de Hollandsche Aannemingsmaatschappij (HAM). De HAM is de winstgevende dochter van HBG.

Boskalis was ruim een jaar geleden ook al geïnteresseerd in HAM, toen het baggerconcern en HBG midden in de zogenoemde `baggeroorlog' zaten. HBG dreigde in zijn geheel opgeslokt te worden door Boskalis voor 1,4 miljard gulden, niet zo heel veel meer dan Boskalis nu voor bedrijfsonderdeel HAM wil betalen.

De rol die de aandeelhouders speelden was te beperkt, zo vonden zij zelf. HBG presenteerde de feiten pas achteraf, terwijl aandeelhouders liever concreet mee nadachten over de mogelijkheden - en de winsten die daardoor in het verschiet lagen.

De aandeelhouders dwongen HBG opnieuw met Boskalis rond de tafel te gaan zitten, maar ook dit had geen concrete result aten. Een van de slachtoffers uit de strijd was overigens bestuursvoorzitter Veraart van HBG. Hij moest het slagveld verlaten.

Terug naar deze week. Aanstaande woensdag houdt HBG de aandeelhoudersvergadering. En het komt allemaal ideaal uit: HBG heeft een paar weken de tijd gehad het bod te bestuderen. Dat moet genoeg zijn, zeker omdat HBG na de baggeroorlog weet wat zowel Boskalis als HAM waard zijn. HBG-bestuursvoorzitter C. Reigersman zegt dat aandeelhouders en andere belangstellenden maar moeten wachten tot woensdag. Dan zal hij iets zeggen - of niet.

Beleggers hebben daar geen zin in. Zij ruiken de winst en maken duidelijk dat zij voor de verkoop van HAM zijn. De koers van HBG heeft daar de afgelopen weken al op gezinspeeld. Half mei steeg het aandeel van 15 euro naar 17,65 euro. De laatste dagen zakt het weer een beetje in. HBG trekt opnieuw ten strijde. Nu maar hopen dat het niet tegen de eigen aandeelhouders is.