Acht Zwitsers bevrijd uit Franse grot

Reddingswerkers zijn er zaterdagavond in geslaagd de acht Zwitsers te bevrijden, die door wassend water opgesloten waren in de grot Bief Parou bij Goumois in de Franse Jura. ,,Ze verkeren in goede gezondheid, maar ze zijn erg vermoeid'', aldus de woordvoerder van het ziekenhuis waarin ze ter observatie waren opgenomen.

De acht, drie vrouwen en vijf mannen, hadden meer dan 72 uur vastgezeten in de grot. Aanvankelijk werd voor hun leven gevreesd, maar vrijdag bleek dat ze nog in leven waren en zich in een hoger gelegen, droog gedeelte van het gangenstelsel bevonden. Aan weerszijden steeg het waterpeil, maar via een speciaal geboorde tunnel konden ze alsnog worden geëvacueerd.

De acht Zwitsers, zeven studenten van de sociale academie en hun docente, waren de grot ingegaan voor een oefening om het onderlinge vertrouwen te versterken en om met elkaar onder stress te leren werken en ervaring op te doen. Ze bevonden zich op ongeveer tachtig meter van de ingang toen ze door het wassende water, als gevolg van regenval, werden ingesloten.

Duikers ontdekten de amateur-speleologen vrijdag. Ze voorzagen hen van warme kleding, eten en drinken. Tegelijk met het boren van de vluchttunnel zorgden grote pompen ervoor dat het waterpeil in de grot niet verder steeg. Aan de hele reddingsoperatie namen ongeveer tweehonderdvijftig hulpverleners uit Frankrijk en Zwitserland deel. Van de zijde van de reddingswerkers was er kritiek op de excursie van de studenten uit Zürich. ,,Deze grot is veel te gevaarlijk voor dit soort oefeningen.''