76'ers en Bucks in finale oostkust

De Philadelphia 76'ers en de Milwaukee Bucks treffen elkaar in de finale van de Eastern Conference. In het beslissende en zevende duel van de halve eindstrijd in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) wonnen de 76'ers op het nippertje van de Toronto Raptors, met 88-87. De Bucks versloegen de Charlotte Hornets met 104-95. Het eerste duel van de finale staat morgen in Philadelphia op het programma.

In de laatste seconde deed Vince Carter een ultieme poging de Raptors de zege te bezorgen. Terwijl de zoemer klonk, raakte zijn bal de ring van de basket. ,,Ik had geen tijd om te kijken'', treurde Carter om zijn misser.

Sterspeler Carter en zijn concurrent Allen Iverson van de 76'ers slaagden er niet in hun stempel op het duel te drukken. Iverson, vorige week gekozen tot de meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen, kwam tot 21 punten en moest de titel van topscorer aan Aaron McKie (22) laten.

,,Ik had het de hele wedstrijd moeilijk'', keek Iverson terug. ,,Maar de ploeg bleef vechten. We hebben het als team gedaan. Dat is het belangrijkste.'' Bij de Raptors maakte Antonio Davis met 23 de meeste punten.

Het is voor het eerst sinds zestien jaar dat de ploeg uit Philadelphia de eindfase van de Conference weet te bereiken. De Bucks hebben vijftien jaar op dit succes moeten wachten. De `Grote Drie' – Glenn Robinson, Ray Allen en Sam Cassell – leidden hun team naar de zege op de Hornets. Robinson maakte 29 punten, Allen 28 en Cassell 17.

In het vierde kwart namen de drie op vier punten na de volledige productie (31) van de Bucks voor hun rekening. ,,Het was echt een heel zware serie wedstrijden'', zei Allen. ,,Maar dit is natuurlijk een prachtige beloning.''

De finale aan de westkust van de VS wordt gespeeld tussen de Los Angeles Lakers en de San Antonio Spurs. De Lakers gaan met 1-0 aan de leiding. Het tweede duel tussen beide clubs staat vanavond op het programma.