Fred Derby overleden

De Surinaamse politicus en vakbondsleider Fred Derby is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Paramaribo, nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd onwel was geworden. Het overlijden van de leider van de kleinste coalitiepartij binnen de Nieuw Front-regering heeft de Surinaamse gemeenschap geschokt.

De Surinaamse vakbondsleider Fred Derby in 1999. Foto Ed Oudenaarden/ANP

Derby, oprichter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en parlementariër, gold als de meest invloedrijke vakbondsleider van het land. Hij sloot zich met de SPA in 1991 aan bij de samenwerking van de traditionele etnisch georiënteerde `oude politieke partijen’. President Venetiaan noemde hem gisteren ,,een hoeksteen van onze nationale ontwikkeling”.

Derby’s persoon was vooral verbonden met de decembermoorden uit 1982. Het toenmalige Militair Gezag, onder leiding van Desi Bouterse, pakte zestien prominente opposanten van het bewind op. Alleen Derby overleefde de daaropvolgende executies. Hij wordt gezien als de katalysator van het justitiële onderzoek naar de decembermoorden. Nabestaanden vrezen dat Derby’s dood de voortgang daarvan zal vertragen.

PORTRET pagina 2

SURINAME www.nrc.nl