Zadkine 2

Geheel volgens een Rotterdamse traditie kent het beeld `Verwoeste Stad' van Zadkine wel `ludieke' bijnamen: Jan Gat of Jan met de handjes (zie onder meer het boek van Jan Oudenaarden `Wat zeggie? Azzie val dan leggie!').

Het bombardement op Rotterdam wordt jaarlijks herdacht bij het monument aan de Statenweg in Rotterdam-Noord. Op het adres Statenweg 147 bevond zich het hoofdkwartier van de legerleiding, belast met de verdediging van de stad.

Aldaar werd na het bombardement de voorlopige capitulatie van de stad getekend. Niet verwonderlijk dus dat Hofland op 14 mei bij het beeld aan de Leuvehaven geen `stille tocht, geen bloemen' waarnam. Toen ik op 15 mei om 11.30 uur langs het beeld liep, lagen er trouwens wel bloemenkransen. Overigens doet de frase ,,het leven daar [bij het beeld, op 14 mei] ging gewoon door'' niet geheel recht aan de werkelijkheid. Het plein rond het beeld, verborgen achter het Maritiem Museum, is meestal leeg. Je zou kunnen zeggen: `het gebrek aan leven daar ging gewoon door'.

    • Martijn van Hennik