Werkstraf voor Peter van de Rijt

Voormalige vice-voorzitter Peter van de Rijt van FC Volendam is gisteren door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot 140 uur werkstraf.

Hij kreeg bovendien twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd voor het meerdere malen plegen van valsheid in geschrifte. De officier van justitie had een maand meer voorwaardelijk geëist.

Eind 1999 kwam FC Volendam met twee sponsorcontracten op de proppen die de club van de ondergang moesten redden. Enkele dagen later bleek dat deze vals waren opgemaakt door Van de Rijt.

Het bestuurslid was begin dat jaar van de Amsterdamse amateurclub SC Buitenveldert overgestapt naar de eerste-divisieclub. Hij moest de voetbalclub redden van de financiële ondergang. Maar volgens de politierechter overschatte Van de Rijt zijn kwaliteiten.

Door de financiële problemen dreigde FC Volendam de licentie van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) kwijt te raken. De club was in onderhandeling met World Online over een sponsorcontract. Maar het ging niet snel genoeg en daarom probeerde Van de Rijt tijd te rekken door een fakecontract met het bedrijf van zijn neef en broer Keesing International Publishers, onder meer uitgever van Denksport, te sluiten.

Twee keer voetbalde FC Volendam in shirts waar Denksport op prijkte. De neef en broer van Van de Rijt dachten dat de voetbalclub gratis reclame voor ze maakte. Aan het nepcontract had Van de Rijt de voorwaarde verbonden dat de statuten van de club werden aangepast. Een slimme manier om de raad van toezicht op afstand te houden, meende de politierechter.

Met het nepcontract was twee keer 500.000 gulden gemoeid verdeeld over twee jaar. Omdat FC Volendam 800.000 gulden nodig had, ritselde Van de Rijt ook nog een contract met Audio Sonic. Bovendien vervalste hij twee brieven. De tekst van een uitnodiging voor een tentoonstelling van fiscaal economen toverde Van de Rijt om in een betalingsopdracht aan FC Volendam. Met een andere valse brief incasseerde Van de Rijt geld dat eigenlijk ten goede kwam aan zijn oude club FC Buitenveldert.