Weg zandzak

Weg met de zelfdiscipline. Nederland verdient een loonexplosie. Bij voorspoed spat de consensus uiteen. Het poldermodel werkt alleen bij tegenspoed, als er een groot gat in de dijk is geslagen. Dan geeft iedereen de zandzakken door. Dat deden loontrekkers solidair in de donkere jaren tachtig. Nu is dat niet meer nodig. Tegen het jaar 2000 gaven bedrijfstopmannen als Boonstra, Groenink en Tabaksblatt de toon aan met marktconforme salarissen en optieregelingen. Loonstijgingen van 200 procent om de grote wereld in te halen. Andere managers doen het ook. Waarom mogen hun vlijtige werknemers er dan geen 4 schrale procentjes bij? In de collectieve sector schiet het zelfs hier en daar met 5,2 procent omhoog. Het is tijd voor verzilvering in baar geld dat steeds meer waarde verliest.

znotities@nrc.nl

    • Maarten Huygen