Stroom op de bon

De Braziliaanse regering heeft gisteren een rantsoeneringsplan ontvouwd om de energiecrisis te bestrijden.

Door de ergste droogte in 70 jaar liggen waterkrachtcentrales, die in 90 procent van het Braziliaanse stroomaanbod voorzien, stil en schiet de verkoop van kaarsen en kandelaars omhoog. Het stroomverbruik zal met 15 tot 25 procent worden verminderd. Huishoudens met een klein inkomen worden van de rantsoenering vrijgesteld.

De stroom zal niet in hele gebieden worden afgesloten, zoals in Californië gebeurd, zei de regering van president Cardoso. Tot teleurstelling van de kaarsenfabrikanten, zoals hier bij de Trevo-fabriek in de hoofdstad Brasilia, want die hebben hun productie nog verder opgevoerd in de verwachting dat de stroom dagelijks een paar uur zou worden afgesloten.

Toch is er hoop voor deze fabrikanten, want consumenten en bedrijven die niet aan de stroomvermindering voldoen worden alsnog per geval van de stroom afgesloten.