Sticker voor kipfilet

Kippenvlees wordt vanaf 1 augustus verkocht met een verplichte waarschuwingstekst op het etiket over de gezondheidsrisico's. Dat heeft het kabinet gisteren op voorstel van minister Borst (Volksgezondheid) besloten. In de tekst wordt de consument gewaarschuwd het vlees `door en door gaar' te bereiden om bacteriën uit te schakelen. Kippenvlees kan besmet zijn met salmonella- of campylobacterbacterieën, die buikgreep kunnen veroorzaken. Na contact met het rauwe vlees moeten handen en keukengerei snel gewassen worden en de verpakking direct weggegooid, adviseert het ministerie. De waarschuwing geldt ook voor ganzen, kalkoenen en parelhoenders. De etikettering had al op 1 januari 2001 in moeten gaan, maar de aanvankelijke verwijzing naar `ziekmakende bacteriën', die op verzoek van minister Brinkhorst (Landbouw) was opgenomen, stuitte op bezwaren in de Europese regelgeving. De maatregel geldt voorlopig voor vier of vijf jaar. De sector denkt nog enkele jaren nodig te hebben om pluimvee vrij te maken van salmonella en campylobacter.

De consumentenbond zegt in een reactie ,,verbijsterd'' te zijn over de beslissing van het kabinet de pluimveesector vier tot vijf jaar de tijd te geven kippenvlees veilig te maken. Volgens de consumentenbond sterven ieder jaar 55 mensen aan salmonella- of campylobaterinfecties.