Sesamzaad met DDT ondanks verbod verkocht

Een containerlading sesamzaad, verontreinigd met het bestrijdingsmiddel DDT, is ondanks een consumptieverbod in de handel gebracht. Dit gebeurde na een fiat van de stichting Skal, die namens de overheid de biologische sector controleert.

Dit blijkt uit correspondentie tussen Skal (Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten) en het bedrijf dat het sesamzaad verhandelde, Horizon Natuurvoeding B.V. in IJsselstein. Skal zei eerder dat het sesamzaad niet op de markt mocht komen.

De partij sesamzaad raakte omstreden toen het actualiteitenprogramma Nova eind vorig jaar vaststelde dat Skal deze wegens het hoge DDT-gehalte ten onrechte had gewaarmerkt als biologisch. Gisteren werd bekend dat het accountantsbureau KPMG heeft vastgesteld dat de biologische EKO-merken die door Skal worden verstrekt niet betrouwbaar zijn.

KPMG stelt in het onderzoeksrapport over de partij sesamzaad vast dat deze een dusdanig hoge concentratie DDT bevatte, ,,dat de partij zelfs niet geschikt zou zijn om als regulier (...) product in de handel te brengen''.

Desgevraagd heeft directeur G. Smit van Horizon B.V. gisteren toegegeven dat hij, toen de onterechte certificering uitkwam, met het sesamzaad ter waarde van zo'n 40.000 gulden in zijn maag zat. Daarom wilde hij het vermengd met `schoon' sesamzaad op de reguliere markt verkopen. Hij vroeg Skal om een standpunt, waarop deze zonder meer schriftelijk ,,goedkeuring'' gaf.

Het gebruik van DDT is verboden. Maar zogenoemd residu DDT is wel toegestaan, omdat niet altijd te vermijden is dat het middel via de lucht of de grond op schoon voedsel belandt. Het toegestane maximum is 0,05 milligram per kilo. Het gehalte DDT in het sesamzaad was 0,057. Directeur Smit van Horizon B.V. zei gisteren dat het gehalte DDT na ,,fifty-fifty'' vermenging met schoon zaad is gedaald tot 0,0285.

Skal zegt in een reactie: ,,Wij controleren alleen de biologische markt''.

SESAMZAAD pagina 2

    • Margriet Oostveen