Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met het hoofd van de Binnenlandse Veilgheidsdienst Sybrand van Hulst over o.a. de uitbreiding van haar taken en het toenemend internationaal terrorisme. Ned.3, 12.07-13.00u.

7-dagen. Onder meer boerin Jenny Nooteboom uit Oene die een ontmoeting heeft met de Franse boer José Bové, internationaal vermaard om zijn acties tegen McDonald's en een debat over de vraag of Amerikaanse toestellen die drugstransporten bestrijden langer gebruik mogen maken van de vliegbases op Curaçao en Aruba. Ook aandacht voor de verontreiniging van vis in de Noordzee. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Panorama. Een Engelse onderzoeksjournalist vindt sterke aanwijzingen dat Irak zijn eigen kernwapen heeft ontwikkeld. Zijn bron is een man die beweert een Iraaks nucleair ingenieur te zijn. Afl.: De bom van Saddam. Canvas, 20.30-21.15u.

Full frontal in flip flops. Over drie Engelse naturistenfamilies die zich tijdens hun vakantie ontkleden zonder dat ze daar seksuele bedoelingen mee hebben. Het gaat hen erom te ontspannen van het drukke leven op een natuurlijke en gezonde manier. RTL5, 20.30-21.35u.

OverLeven. Negen tot achttien procent van de mensen die ooit in een levensbedreigende situatie terechtkwamen, zouden een bijna-doodervaring hebben gehad. Ze spreken over lichaamsuittredingen en beelden van licht. Afl.: Terug van weggeweest. Canvas, 21.15-21.55u.

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Over high potentials: begeerde studenten. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.48-22.43u.

Naked London. Engelse documentaire waarin te zien is hoe inwoners van Londen meewerken aan een fotoboek van de New-Yorkse fotograaf Greg Friedler. Friedler plaatste een advertentie waarin hij mensen oproept naakt voor hem te poseren. Eerder deed hij dit al in zijn woonplaats en in Los Angeles. Maar hoeveel `stijve' Britten zullen er reageren. RTL4, 22.30-23.30u.

Opboksen. Over de sportschool in Rotterdam van ome Jan Schildkamp. Ome Jan is een begrip. Niet alleen is hij de man die Regilio Tuur heeft grootgemaakt maar hij begeleidt al meer dan twintig jaar randgroepjongeren. Ongeveer 75 procent van de jongeren die bij Ome Jan zijn geweest, krijgt zijn leven weer op de rails. Ned.2, 23.20-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Kruispunt. Dominee Carel ter Linden was voorganger bij het kerkelijk huwelijk tussen prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst en kijkt terug op de kerkdienst en gaat in op de religiositeit van het bruidspaar. Ned.1, 22.19-22.59u.

KUNST & MUZIEK

Reiziger in muziek. In deze voorlaatste uitzending musici die eerder in het programma zaten. Zij nemen muziek mee die bepalend is geweest voor hun muziekkeuze. Met onder anderen Vera Beths, Theo Loevendie en Willem Breuker. Zie ook het interview met Reiziger van Danielle Pinedo. Ned.3, 11.00-12.00u.

Operacyclus Verdi: Falstaff. Falstaff is een lyrische komedie geschreven in drie akten. In 1893 ging hij in première in het bekende Teatro alla Scala in Milaan. Herhaling uit 1994. Ned.3, 13.00-15.20u.

De plantage. In deze op één na laatste aflevering praat Hanneke Groenteman met de 77-jarige volksschrijver Gerard Reve en zijn 52-jarige vriend Joop Schafthuizen in de keuken van hun dokterswoning in het Belgische Machelen. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de 100-jarige geschiedenis van één van de laatste originele danszalen in Spanje en haar bijna even oude bezoekers: La Paloma in Barcelona. Ned.1, 18.28-19.29u.

Het uur van de wolf. Tweede deel van een drieluik over de Toneelgroep Amsterdam. Onder andere lovende kritieken over De Cid en Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur, die allen de pensioengerechtigde leeftijd naderen, nemen de voorstelling Mooi weer vandaag (David Storey, 1970) in reprise. Ned.3, 19.30-20.30u.

Kunst... omdat het moet. Portret van director of photography Chris Doyle (Sydney, 1952) die debuteerde in Gus van Sant's remake van Psycho in 1981. De director of photography regisseert het samenspel tussen camerabeweging, beelduitsnede, kleur, belichting, enz. Afl.: Chris Doyle, een naam op de aftiteling. Ned.3, 0.40-1.30u.

FILM

. Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Actrice Emma Thompson kreeg Oscar voor scenario van nauwgezette visualisering van Jane Austens gelijknamige, licht-satirische zedenroman over de trouwlustige zusjes Dashwood. Taiwanese regisseur Lee brengt ode aan het groengolvende Engelse landschap en aan de interieurs van zeven National Trusthuizen en verkiest net als Austen stijlvol amusement boven memorabele romantiek. Met Thompson als de oververantwoordelijke Elinor en Kate Winslet als de impulsieve Marianne. Net5, 20.30-23.00u., met reclame.

. Father and Daughter (Michael Dudok de Wit, 2000, Engeland). Met Oscar bekroonde animatiefilm. Ned.3, 21.40-21.48u.

Wrong Bet / A.W.O.L. - Absent without Leave (Sheldon Lettich, 1989, VS). Achtste film van de Belgische vechter Jean-Claude Van Damme, `The Muscles from Brussels', is groezelige actiefilm. Hij neemt deel aan illegale worstelwedstrijden in parkeergarages, waar de fine fleur van Manhattan grof geld verwedt. V8, 22.00-23.45u., met reclame.

Narrow Margin (Peter Hyams, 1990, VS). Remake van gelijknamige thriller van Richard Fleischer uit 1952. Openbare aanklager Gene Hackman en kroongetuige Anne Archer weten zich in de trein achtervolgd door gangsters. BBC1, 0.00-1.35u.

Komm zurück! (Alfred Braun, 1953, West-Duitsland). Componist meldt zich bij het vreemdelingenlegioen om liefdesconflicten te ontlopen. Melodrama met Winnie Markus, Rudolf Prack. Maandag, ARD, 10.30-12.00u., zwart-wit.

The Buccaneer (Anthony Quinn, 1958, VS). Laatste productie van Cecil B. De Mille is weelderig cape- en degenspektakel over bijdrage van piraat Jean Lafitte aan de Battle of New Orleans in 1815. Maandag, BBC2, 14.20-16.20u.

Nagesynchroniseerd: Operazione San Gennaro (Dino Risi, 1966, West-Duitsland/Italië/Frankrijk). ARD, 15.05-16.35u.; Among Giants (Sam Miller, 1998, Engeland). ARD, 23.50-1.20u.; No One Could Protect Her (Larry Shaw, 1996, VS). ZDF, 1.15-2.40u.; H-Bomb (Philip Chalong, 1977, Thailand). ARD, 1.30-3.05u.; Sherlock Holmes and the Spider Woman (Roy William Neill, 1944, VS). ZDF,2.45-3.40u., zwart-wit.