Rebellen in Macedonië `als Saddam'

NAVO-chef George Robertson heeft gisteren de Albanese rebellen in het noorden van Macedonië verweten dorpelingen als `menselijk schild' te gebruiken en hen vergeleken met de Iraakse leider Saddam Hussein.

Tijdens een bezoek aan Albanië zei Robertson dat de vredesmacht in Kosovo, KFOR, de grens tussen Kosovo en Macedonië ,,agressief'' zal bewaken, om te voorkomen dat het in Noord-Macedonië opererende Nationale Bevrijdingsleger UÇK zich vanuit Kosovo met manschappen en wapens bevoorraadt. Met Macedonië en Albanië wordt over die grensbewaking gepraat. De secretaris-generaal van de NAVO beschuldigde het Albanese rebellenleger van het misbruik van burgers voor militair geweld, door dorpelingen in het noorden van Macedonië niet toe te staan zich in veiligheid te brengen. ,,Ik roep hen hierbij op daarmee op te houden en burgers toe te staan dit conflict te verlaten'', aldus Robertson.

Later gisteren vergeleek hij de methoden van de rebellen met die van de Iraakse leider Saddam Hussein en met die van de gevallen Joegoslavische president Miloševic: ,,Deze mensen gebruiken burgers als menselijk schild, net als Saddam, en net als Miloševic.''

De afgelopen dagen zijn rond 1500 -– vooral Albanese – burgers het strijdtoneel in het noorden van Macedonië ontvlucht. Aan die stroom kwam gisteren plotseling een einde, hoewel de Macedonische regering donderdag de burgers nog had opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken. Gisteren verlieten maar rond honderd burgers het gebied. Geschat wordt dat er alleen in het dorp Slipcane nog drieduizend burgers zijn. In het naburige Vakcince verblijft nog een onbekend aantal burgers. Overigens hebben burgers die wel zijn vertrokken, te kennen gegeven dat ze niet door UÇK-rebellen tegen hun zin in de dorpen waren vastgehouden.

De Macedonische regering heeft de rebellen eerder deze week een ultimatum gesteld, dat op donderdag afliep. In dat ultimatum eiste de regering van nationale eenheid – waarin ook de belangrijkste partijen van de Albanese minderheid zijn vertegenwoordigd – dat de rebellen zich uit Macedonië terugtrekken of hun wapens neerleggen. Het ultimatum werd door het UÇK genegeerd. Ondanks incidentele aanvallen van het Macedonische leger is het sindsdien tamelijk rustig gebleven in het gebied. Gisteren werden korte tijd granaten afgevuurd op stellingen van het UÇK bij de dorpen Slupcane, Orizare en Vaksince, maar na enkele ronden werd de aanval afgebroken. Vrijwel dagelijks roepen woordvoerders van de internationale gemeenschap de regering in Skopje op terughoudend op te treden tegen de rebellen. Dat deed gisteren ook Robertson in Tirana. Tegelijkertijd wijst de internationale gemeenschap – eveneens vrijwel dagelijks – elke dialoog met de rebellen af. De hoogste EU-gezant voor buitenlands en veiligheidsbeleid, Javier Solana, zei gisteren dat ,,de leden van het UÇK niet de legitimiteit bezitten'' voor een dialoog. ,,Ze streven politieke doeleinden na met militair geweld. Dat kan niet in de Europese context''.