Prestigieuze WK clubs gaat niet door

De wereldvoetbalbond FIFA heeft het prestigieuze wereldkampioenschap voor clubteams, dat eind juli in Spanje zou worden gehouden, afgelast.

Het toernooi met twaalf deelnemende ploegen is verschoven naar de zomer van 2003. Het uitstel is een direct gevolg van de breuk met het sportmarketingbureau ISL, een dochteronderneming van het donderdag failliet verklaarde ISMM.

,,De financiële problemen bij ISL/ISMM hebben de commerciële markt voor het voetbal behoorlijk aangetast'', liet de FIFA gisteren in een verklaring weten. ,,Daardoor werd marketingbureau Traffic, de partner van de FIFA voor het WK voor clubteams in 2001, met grote moeilijkheden geconfronteerd bij de verkoop van het toernooi aan sponsors en televisiestations.''

De FIFA voerde formeel ook nog twee andere oorzaken voor het WK-fiasco aan: het toernooi zou voor de meeste deelnemers ongunstig zijn gepland en daarnaast zouden economische problemen in veel van de betrokken landen eveneens tot het uitstel hebben geleid.

Het WK voor clubteams werd voor de eerste (en tot dusver enige) keer in januari 2000 in Brazilië gespeeld. Clubs die hoofdprijzen op de zes continenten hebben gewonnen, krijgen voor het evenement een uitnodiging. Daarnaast mag het organiserende land eveneens een ploeg afvaardigen.

De Spaanse voetbalbond reageerde boos op het besluit van de FIFA, omdat de organisatie reeds in een vergevorderd stadium verkeerde. Woordvoerder Jorge Perez vertelde dat zij een week geleden weliswaar op de hoogte waren gesteld van de financiële problemen, maar dat het doorgaan van de titelstrijd werd gegarandeerd.

Real Madrid, dat Europa zou vertegenwoordigen, is officieel nog niet van de onheilstijding op de hoogte gesteld. Technische directeur Joge Valdano: ,,Vreemd dat de afgelasting wereldkundigd is gemaakt voordat de clubs zijn ingelicht.''

Deportivo Coruña, dat het gastland zou vertegenwoordigen, heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de FIFA.De afgelasting wordt gezien als een blamage voor de wereldvoetbalfederatie en haar voorzitter, Sepp Blatter.