Moskeeën: `reactie is overtrokken'

Nederland heeft overtrokken gereageerd op uitlatingen van imams over homoseksualiteit. De `overdreven reactie' is het gevolg van angst voor de islam, etnocentrisme, onbegrip en frustratie over een gebrek aan grip op moskeeën.

Dit stellen bestuursleden van de grootste drie moskee-organisaties in Nederland in een vraaggesprek met deze krant. In de afgelopen weken zeiden verschillende imams dat homoseksualiteit `een ziekte' is en `een gevaar voor de samenleving'. Hierop kwamen veel afkeurende reacties, onder andere van minister Van Boxtel (Minderheden) en premier Kok.

De bestuurders van de grote moskee-organisaties, met tezamen 270 aangesloten moskeeën en imams, vinden de reacties ,,overtrokken''. Volgens H. Karacaer, directeur van de vijftig Turkse Milli Görüs-moskeeën, staat het ,,buiten kijf'' dat dit het gevolg is van ,,angst voor de islam''. A. Tonca, voorzitter van Turkse koepel TICF (130 moskeeën), bevestigt dit en zegt dat het ,,ook te maken heeft met etnocentrisme, dat de Nederlandse samenleving het wel beter weet''. D. El-Boujoufi, bestuurslid van de organisatie van negentig Marokkaanse moskeeën, denkt dat ook ,,onwetendheid over wat er in een moskee gebeurt'' de scherpe reacties verklaart. Tot slot speelt volgens Tonca ,,frustratie over een gebrek aan grip op de moskeeën'' een rol.

Karacaer vermoedt dat de reacties niet zo heftig zouden zijn geweest als een kleine christelijke partij soortgelijke uitlatingen zou hebben gedaan. ,,Dan is het onze eigen achterlijke christen die iets roept. Maar met de imams is het: gooi hem eruit, ik ben de eigenaar van dit land, jij hebt een toontje lager te zingen.''

ZATERDAGS BIJVOEGSEL: pagina 35

    • Yasha Lange