Moederdag in Las Vegas

Tijdens het weekend van moederdag biedt Las Vegas (Nevada, VS) traditioneel onderdak aan de Cavendish Calcutta. Dit jaar beproefden precies 52 topparen hun geluk in het met afstand duurste bridgetoernooi ter wereld (prijzenpot van meer dan een miljoen dollar). Twee Nederlandse paren waren erbij: Maas-Ramondt en Jansma-Verhees. Met een keurige elfde plaats stelden Anton Maas en Vincent Ramondt niemand teleur, behalve hen zelf: er waren tien geldprijzen. Jan Jansma en Louk Verhees eindigden zelfs dik in the money door vierde te worden.

En het had nog veel mooier kunnen zijn, want de Nederlanders hadden tot het eind een reëel uitzicht op de eerste plaats. Die ging nu naar de Poolse wereldkampioenen Jacek Psczola en Michal Kwiecin, die daarmee een slordige 260.000 dollar uit het vuur sleepten. Jansma-Verhees bleven steken op `slechts' 84.000 dollar.

Het zal duidelijk zijn dat op veel van de ruim honderd spellen beslissingen moesten worden genomen die tienduizenden dollars konden opleveren of kosten. Het meest dramatische spel, zeker voor Jansma-Verhees, was misschien wel dit:

N/-

♠ V 9 8 5 2

♡ H 9

♦ B 5 4

♣ V B 6

♠ B 7 6

♠ H 4 3

♡ 10 8 7 4

♡ V B 6

♦ 10 3

♦ V 9 8 7 6

♣ 10 8 4 3

♣ 9 2

♠ A 10

♡ A 5 3 2

♦ A H 2

♣ A H 7 5

Louk Verhees speelde 6SA vanuit zuid. West startte iets neutraals en Verhees zag zich voor de taak gesteld om uit de schoppens vier slagen te maken.

,,Je hebt die 6SA toch wel gemaakt, hè?'', vroeg Jacek Psczola aan het eind van de ronde aan Verhees. ,,Ik sloeg het aas, speelde schoppen naar de vrouw en was meteen down'', antwoordde de Leienaar met het gezicht als een oorwurm. ,,Niet goed, je had moeten beginnen met ♠V!''

De Pool had gelijk. Weliswaar nam Verhees de kans mee op boer-tweede bij oost, maar de aanpak van de Pool deed dat ook, plus de kans van ♠H-tweede bij oost (is 2,4 procent beter). Het spel kostte de Nederlanders ruim 400 cross-imps* in de kering. En dan te bedenken dat de achterstand op de winnaars uiteindelijk 350 punten bedroeg. In geld uitgedrukt, een verschilletje van 176.000 dollar.

Met goed spelen alleen kom je er niet, wil je hoog eindigen in de Cavendish. Je moet zo af en toe ook een mazzeltje hebben. Dat overkwam Jansma-Verhees tegen een paar dat twee jaar geleden het toernooi had gewonnen:

O/-

♠ V B 9 7 5 3

♡ 10 5 3

♦ H 10 3

♣ 2

♠ 10 6

♠ 8 2

♡ V 7 4

♡ A H 8

♦ A 8 7 2

♦ V B 5

♣ V 10 6 3

♣ A B 9 8 7

♠ A H 4

♡ B 9 6 2

♦ 9 6 4

♣ H 5 4

Verhees opende met 1SA, maar paste vervolgens op het inviterende 2SA van zijn partner. Tegen dat contract startte zuid met een kleine harten voor de vrouw op tafel. Verhees nam de klaverensnit voor de heer van zuid, die ♠H op tafel legde om te kijken wat partner zou signaleren.

Dat werd een waterig zeventje, waarna zuid maar weer met harten doorging en de leider snel zijn acht slagen bij elkaar grabbelde. Het spel leverde Jansma-Verhees tachtig cross-imps op, waar het er honderd had moeten kosten.

Natuurlijk had noord in de eerste schoppenronde de vrouw moeten bijspelen om het zijn partner duidelijk te maken. Wie die noord was? Bob Hamman, qua meesterpunten de nummer een speler van de wereld en in Vegas aanwezig als (duurbetaalde) pro van Nick Nickell, een succesvolle investment banker uit New York.

Bent u een beetje duizelig van al dat geld? Dan moet u in Nederland spelen. Een kroegentocht levert het inschrijfgeld en een rookworst op, als je wint tenminste. De NBB beker, een afvalrace voor de tweede divisie of hoger, zelfs niets. Zo ondervond afgelopen week de Lombard. De Rotterdammers mogen wel een jaar lang het predikaat voeren van sterkste club van Nederland. En dat is ook wat waard tenslotte.

* Cross-imps is een wedstrijdvorm waarin de score van een paar op een spel wordt vergeleken met alle andere tafels. In de Cavendish tellen 350 cross-imps als circa veertien `normale' imps.

    • Jan van Cleeff