Masterplan?

De KNVB investeert de komende jaren miljoenen guldens in het jeugdvoetbal via het project Masterplan. Een logisch initiatief van de voetbalbond?

Toine van Mierlo, hoofd opleidingen Willem II en oud-international: ,,Ik ga ervan uit dat het Masterplan zich vooral richt op het amateurvoetbal. Daar ontbreekt het nogal eens aan geschikt kader en financiële middelen. Voetballertjes van zes, zeven jaar moeten getraind worden door gekwalificeerde coaches in plaats van goedwillende ouders. Of we in Nederland het succesvolle Franse model moeten nabootsen? Nee, de Hollandse voetbalschool moeten we in ere houden.''

Peter Bosz, trainer AGOVV en oud-international: ,,Elk plan dat bijdraagt aan de verbetering van het jeugdvoetbal is waardevol. Het belangrijkste is dat jongeren werken met goede trainers. Coaches zullen in het Masterplan waarschijnlijk een belangrijke rol spelen. Het is essentieel dat jeugdtrainers een visie hebben op voetbal en kwalitatief van een hoog niveau zijn. Hoe goed een structuur ook kan zijn, een trainer moet alles uitvoeren. Bij AGOVV scholen we onze jeugdtrainers, onder wie ouders en oud-spelers, van het eerste elftal, bij. Al is het maar om ze een basiskennis van voetbal en coaching te verschaffen.''

Remy Reynierse, hoofd opleidingen PSV: ,,Het Masterplan steekt goed in elkaar. De competitiestructuur is beter geregeld, de jeugdploegen van profclubs krijgen eindelijk meer weerstand. Wat heeft de A1 van PSV eraan als de helft van alle competitiewedstrijden met 10-0 wordt gewonnen?.''

Jan Peters, oud-international en assistent-trainer TOP Oss: ,,Veel Nederlandse clubs hebben financiële problemen. Aan de Nederlandse opleidingen kan best nog wat gesleuteld worden. Veel verenigingen gaan prat op hun sterke jeugd, maar in de praktijk valt dat af en toe zwaar tegen. Belangrijke punten in de ontwikkeling van jeugdige voetballers? Het bijschaven van technische en tactische vaardigheden. Nederlanders willen graag aanvallen. Dat kun je pas onbezorgd doen als je beschikt over goede verdedigers. In Nederland zien we graag opbouwende backs en voorstoppers, maar kunnen ze ook meedogenloos zijn?''

Wiel Coerver, oud-trainer Feyenoord en bedenker van oefenvormen voor de voetbaljeugd: ,,De voetbalbond ouwehoert al jaren over een plan om het jeugdvoetbal te herstructureren, maar daar komt nooit iets van terecht. Zo'n Masterplan valt of staat met de kwaliteiten van KNVB-trainers. Feit is dat geen enkele coach van de KNVB jeugdspelers iets kan leren. Welke oefenmeester is nog in staat om de technische vaardigheden van een spelertje bij te schaven? Om nog maar niet te spreken van zaken als het creëren van een man-meer-situatie. Zonder een fatsoenlijke jeugdtrainer leren jonge voetballers niets. Andries Jonker moet het Masterplan leiden, maar die man heeft in zijn hele leven nog geen fatsoenlijke hoekschop genomen. Binnen de KNVB is er niemand die ook maar één speler beter heeft laten voetballen.''

Joop Brand, hoofd opleidingen Vitesse: ,,Dankzij het Masterplan kunnen clubs met een dagopleiding, zoals bij Vitesse, eindelijk de jeugd van acht tot twaalf jaar trainen. Spelers kunnen nog zóveel beter gemaakt worden. Er wordt vaak gedacht dat een voetballer op zijn achttiende zijn opleiding heeft voltooid, maar een speler is pas fysiek en mentaal klaar voor profvoetbal als hij 22, 23 jaar is. Hopelijk kan het Masterplan een rol spelen in de persoonlijkheidsvorming. Door alle veranderingen in de maatschappij wordt voetbal steeds meer een sociaal vangnet voor de jeugd.''

    • Marcel Abrahams