Mammoet bergt onderzeeër, Moskou passeert Smit Tak

Het in zwaar transport gespecialiseerde bedrijf Mammoet Transport BV uit De Meern heeft gistermiddag een contract met Rusland getekend over de berging van de vorig jaar vergane kernonderzeeboot Koersk.

De berging van de duikboot moet komende zomer gebeuren.

Mammoet, gespecialiseerd in zeer zwaar transport, was al in gesprek met de Russische regering, maar was niet de enige. Donderdag had Rusland de onderhandelingen met een internationaal consortium van de Nederlandse bedrijven Heerema en Smit Tak en het Amerikaanse Halliburton al opgezegd. Reden daarvoor was vooral het uitblijven van financiële garanties. Mammoet zou, anders dan het consortium, geen vooruitbetaling verlangen.

De Koersk zonk in augustus in de Barentszzee. Alle 118 bemanningsleden kwamen om. Mammoet heeft nog niet eerder een schip geborgen. Het bedrijf werd vorig jaar overgenomen door transportbedrijf Van Seumeren, maar behield zijn eigen naam. Van Seumeren heeft weer veel ervaring op het gebied van heffen en tillen.

Onafhankelijke Russische deskundigen menen dat het niet reëel is dat de Koersk nog dit jaar kan worden opgetakeld. ,,Avonturisme'' aldus bestempelde voormalig kapitein van de reddingsbrigade van de Baltische vloot Leonid Milodinski gisteren het voornemen. ,,Hoe kun je daar nu over spreken terwijl er op dit moment nog steeds geen begin is gemaakt aan het voorbereidingswerk''. Rusland zou volgens hem totaal onvoorbereid zijn en de samenwerking met het onervaren Mammoet zou onverantwoord zijn.

De reden dat de Russen met Mammoet in zee gaan en niet met de anderen komt volgens admiraal Joeri Senjanski (hoofdspecialist reddingswerken) omdat de Russische president Poetin met alle geweld deze zomer de Koersk omhoog wil takelen onder Russische voorwaarden.

Heerema, Smit Tak, en Halliburton zouden te veel eisen hebben gesteld waardoor Koersk pas volgend jaar zou kunnen worden opgetakeld, en dat zou politiek gezichtsverlies zijn. Het consortium wilde naar eigen zeggen vooral voldoende tijd om de operatie veilig uit te voeren.