Lubbers berooid

Waarom stuurt Herfkens niet wat miljardjes naar het berooide Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen? Nederland geeft weliswaar veel aan deze organisatie maar kan met zijn hulpoverschotten de nalatigheid van andere landen gemakkelijk compenseren. Straatarm Pakistan moet miljoenen Afghanen ontvangen, vrijwel zonder steun van het Westen. Om begrijpelijke redenen gaan de Pakistaanse grenzen steeds verder dicht. Een noodsituatie. Opvang in Europa is geen oplossing omdat slechts weinig Afghanen genoeg geld hebben om erheen te reizen. Vestiging in een cultureel verwant land is gemakkelijker en minder traumatiserend voor een vluchteling dan verhuizing naar een totaal onbekende omgeving. Hulpgeld ter plekke levert meer op dan in Nederland. Met 35.000 gulden per jaar zijn in Pakistan of Iran veertig Afghaanse vluchtelingen geholpen, in Nederland slechts één. Dat is de filosofie achter opvang in de regio.

Oud-premier Lubbers vroeg als Hoge Commissaris van Vluchtelingen aan Nederland geld en steun voor vluchtelingen. ,,Het is woede die me drijft'', zei hij voor het eerst van zijn leven. De vluchtelingenkampen hebben hem geschokt. De Westerse landen moeten hun grenzen niet sluiten, zei hij. Dat gebeurt ook niet, te oordelen naar de honderdduizenden die Europa binnenkomen. Lubbers heeft gelijk: de rijke westerse landen hebben de toestroom deels te wijten aan eigen krenterigheid.

    • Maarten Huygen