Krol niet verrast door Hooftprijs

,,De stijl van Gerrit Krol is zo uniek, die kan niet nagedaan worden. Het heeft geen zin er een aparte naam voor te bedenken, daarom noemen we het Krols.'' De feestrede van publicist Hugo Brandt Corstius, gisteren uitgesproken in het Letterkundig Museum bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs 2001 aan Gerrit Krol (1934), loog er niet om: ,,Krol is met Wittgenstein te vergelijken in allerlei opzichten, ik vind hem alleen iets beter.'' Verwijzend naar naar de commotie rond de Librisprijs merkte Brandt Corstius grijnzend op, dat er ook bij deze prijs sprake was van een samenzwering tussen Querido, Krols uitgever, en Tom van Deel, de voorzitter van de P.C. Hooftprijs-jury.

De Volkskrant zou volgens Brandt Cortius met de onthulling komen, dat delen van het juryrapport door Van Deel geschreven zijn. In dat rapport, dat na een muzikaal intermezzo door Van Deel werd voorgelezen, wordt Krol een `dichterlijke romancier' en een `grootverbruiker van witregels' genoemd. De titels die Krol bijna jaarlijks uitbracht, in diverse, soms in elkaar overlopende genres, vormt volgens de jury `een overvloed die nooit verveelde, want bij alles wat hij maakte, stelde Krol zich op alsof hij `pas geboren' was.'

Van de 125 duizend gulden die de laureaat ontvangt, moeten er 50 duizend worden besteed aan een literair doel. Kees Fens, voorzitter van het bestuur van de prijs, vertelde dat Krol met dat bedrag een aantal boeken wil laten herdrukken; onder de titel Krol & de Koninklijke zullen de werken gebundeld worden waarin de schrijver vertelt over zijn werk bij Shell en de NAM. Ook wil Krol een deel van het geld reserveren voor het schrijven van een historische roman.

De bul en het beeldje van P.C. Hooft werden door Fens tweemaal aan Krol overhandigd, eenmaal voor het publiek en eenmaal voor de camera's. Volgens Fens hadden er bij vorige uitreikingen mensen geklaagd dat ze er bij waren geweest en toch niets gezien hadden. Krol leek aanvankelijk zijn tekst kwijt en sprak toen zijn dankwoord uit, met de hem volgens Fens kenmerkende `hoge graad van korzeligheid'. ,,De meningen van lezers over mijn romans zijn sterk verdeeld'', zei Krol. Dat hij nooit voor de Librisprijs werd genomineerd vond hij niet erg. ,,Ik heb altijd gevonden dat de P.C. Hooftprijs bij mij paste. De toekenning heeft me niet erg verrast.''

    • Martijn Meijer