Israël slaat terug met straaljagers

Het Israëlische leger heeft gisteren gevechtsvliegtuigen ingezet bij vergeldingsacties na een Palestijnse zelfmoordaanslag. Bij het geweld over en weer kwamen zestien mensen om het leven, tweehonderd raakten gewond.

Het was de bloedigste dag sinds het begin van de tweede intifadah in september vorig jaar. Israël gebruikte voor het eerst sinds 1967 gevechtsvliegtuigen boven de Westbank en de Gazastrook.

De Palestijnse minister van Informatie Abed Rabbo reageerde furieus op de bombardementen, die werden uitgevoerd met F-16-gevechtsbommenwerpers. ,,Dit is staatsterreur'', riep hij uit. ,,We zullen de Israëlische bezetting verslaan.''

De Amerikaanse president George W. Bush veroordeelde gisteren ,,de nieuwe escalatie'' van het geweld in het Midden-Oosten. Hij zei daarover ,,zeer bezorgd'' te zijn. De jongste escalatie van het geweld doet zelfs het kleinste glimpje hoop verbleken dat Israël met de Palestijnen tot een akkoord kan komen om uiteindelijk de vredesbesprekingen te hervatten.

Bush verklaarde dat zijn regering zal blijven samenwerken met de politieke leiders in het Midden-Oosten. ,,We moeten de geweldscyclus doorbreken voordat we zinvolle besprekingen over welke politieke schikking dan ook kunnen hervatten.''

De Israëlische vergelding gold de zelfmoordaanslag in Netanya, waar gisteren zes mensen, onder wie de dader, om het leven kwamen toen een Palestijn op zijn lichaam bevestigde explosieven tot ontploffing bracht. Er vielen in het winkelcentrum van Netanya tientallen gewonden bij de aanslag.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de islamitische groep Hamas, die liet weten de actie als een vergelding te zien voor de dood van vijf Palestijnse politiemannen eerder deze week. Een woordvoerder van Hamas zei dat ,,Israël het geweld gezaaid heeft door het doden van onschuldigen; nu oogst Israël de reactie''. In de belangrijkste moskee van Ramallah deelden Hamas-activisten zoetigheden uit aan voorbijgangers om de aanslag in Natanya te vieren.

Gistermiddag en -avond bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen Palestijnse veiligheidsinstallaties in de Gazastrook en in Nablus, Ramallah en Tulkarem, op de Westelijke Jordaanoever. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven. In Nablus werd het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in een ruïne herschapen. Het kennelijke doel van de vergeldingsactie was waarschijnlijk de gevangenis, waar Mahmoud Abu Hanoud, een activist van de islamitische groep Hamas die een aantal terreuraanslagen tegen doelen in Israël heeft beraamd, door de Palestijnse autoriteiten verborgen wordt gehouden. Hij staat nummer één op de Israëlische lijst van gezochte vijanden. Volgens zijn broer werd Hanoud gisteren bij de Israëlische aanval gewond. Het bombardement kostte zes Palestijnen het leven; dertig mensen werden gewond. In Ramallah viel één dode toen een raket werd afgeschoten op een kantoor van een Palestijnse veiligheidsdienst.

Tot de vergeldingsaanval werd gisteren besloten op een spoedzitting van het Israëlische kernkabinet, na de aanslag in Netanya.