`Intimidatie door Hema van stakers'

Leidinggevenden van warenhuisketen Hema intimideren werknemers omdat ze staken. Dat zegt bestuurder Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten. Een woordvoerder van Hema ontkent de intimidatie.

Werknemers worden volgens vakbondsbestuurder Dekkers thuis opgebeld: ,,Soms vriendelijk, maar er wordt ook gezegd: `waar ben je mee bezig?' De leiding hoort mensen niet te bellen, ze weten dat de stakingsactie voor onbepaalde tijd is.''

Ook in het distributiecentrum van Hema in Lageweide worden volgens haar leden geïntimideerd. Dekkers: ,,Daar werd gezegd: `als je mee gaat staken, ben je de eerste die eruit vliegt'.' Werknemers willen desgevraagd het verhaal niet tegen deze krant zelf vertellen, ,,omdat ze weer met hun chef verder moeten''.

Hema-woordvoerder P. van Bakkum doet de beschuldigingen af als ,,lariekoek'' en ,,strategie van de vakbonden die zien dat ze geen succes hebben''. ,,Hema heeft alle leidinggevenden geïnstrueerd om zich correct te gedragen. Wij hebben geen enkel concreet voorbeeld boven tafel kunnen krijgen.'' Volgens de woordvoerder is het normaal dat leidinggevenden mensen thuis bellen. ,,Het is hun taak om de [personeels]bezetting op orde te krijgen.''

Volgens FNV Bondgenoten hebben vanaf afgelopen donderdagavond zo'n 500 van de 10.000 medewerkers in het distributiecentrum, diverse bakkerijen en twee warenhuisketens gestaakt. Klanten zullen daar dit weekend niets van merken, aldus de Hema-woordvoerder. ,,De klant zit niet zonder tompoezen.'

De vakbonden zijn de acties begonnen omdat Hema niet de gevraagde 8 procent loonsverhoging over twee jaar wil betalen. Daarbij wil Hema het jeugdloon verlagen, dat nu 5 procent hoger is dan bij concurrenten. Hema biedt een loonsverhoging van 6,75 procent over twee jaar. Het bedrijf heeft vorig jaar bij de CAO-onderhandelingen al aangekondigd op de structurele loonkosten te zullen bezuinigen. Het betaalt naar eigen zeggen zijn werknemers 10 tot 15 procent méér dan de concurrentie. Om die reden zijn de bonden al akkoord gegaan met het afschaffen van de kerstgratificatie van 4 procent voor nieuwe medewerkers.

In reactie op de actiedreiging kwam Hema de bonden afgelopen donderdag in een informeel overleg tegemoet door 7,5 procent loonsverhoging te bieden, en de verlaging van het jeugdloon alleen voor nieuwkomers te laten gelden. Voor de bonden was dit geen reden de stakingen af te blazen. Volgende week gaan de stakingen in het distributiecentrum en de bakkerijen door en zijn acties gepland in een vijftal Hema-filialen.

    • Mariël Croon