Hulpcirkel

,,Schaf de ontwikkelingshulp af'', schreef Pieter Marres, bijzonder ambassadeur in Ethiopië en Eritrea in de Volkskrant. Regeringen van ontwikkelingslanden kunnen hun tijd beter gebruiken dan voor telkens nieuwe delegaties met telkens andere projecten onder telkens andere voorwaarden. In plaats van het ontvangen van hulp zouden regeringen van arme landen zelf belastingen kunnen heffen. Maar voor afschaffing van hulp is geen draagvlak, voegde Marres daar spijtig aan toe, want er zit een hele hulpindustrie aan vast.

De hoogte van het ontwikkelingsbudget wordt niet bepaald door het nut, maar door wat Nederlanders verdienen. Volgens de wet moet 0,7 procent van het nationale inkomen naar hulp gaan. Dat is een nobel principe waar wij ons goed bij voelen, maar helpt het ook de arme landen? Dankzij de Nederlandse voorspoed van de afgelopen jaren heeft minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking miljarden extra. Omdat haar departement het niet alleen kan verstouwen, delegeert ze aan hulporganisaties als Novib, Hivos, Foster Parents. Die financieren campagnes om hoog op te geven van hun ontwikkelingswerk. Zo komt er `draagvlak' tegen sceptici als Marres. Heus, elke gulden komt goed terecht.

    • Maarten Huygen