Holland leert Amerika kennen

De president was de stad uit om zijn energieplan aan de man te brengen. Maar de rest van Washington heeft het geweten. De ambtelijke top van Nederland heeft kennis gemaakt met de regering-Bush. Het idee was vorig jaar ontstaan op de Nederlandse ambassade in Washington, de grootste van het Koninkrijk: zou het niet nuttig zijn de hoogste ambtenaren van de Haagse ministeries die te maken hebben met de Verenigde Staten, kennis te laten maken met de nieuwe administratie?

Goed plan, vond minister van buitenlandse zaken Van Aartsen. De bijna vertrekkende regering-Clinton was ook positief, en de nieuwe minister van buitenlandse zaken Colin Powell stemde toe. Het was de eerste keer dat een heel land ambtelijk komt kennis maken in Washington. Zes secretarissen-generaal, achttien (plaatsvervangend) directeuren-generaal, vier Kamerleden, de permanente vertegenwoordigers bij de Verenigde Naties en Navo, de premiers van Aruba en de Nederlandse Antillen en drie van de vier Nederlandse consuls-generaal in de VS waren van de partij.

Donderdag kregen zij een peptalk van Dan Fried, de Europa-man binnen president Bush' National Security Council. Bovendien ontmoetten zij Congresleden en analisten. `s Avonds kregen zij 85 Amerikanen die er toe doen op hun gebieden te eten in het Fairfax hotel. Om de avond niet onnodig ernstig af te sluiten trad de satirische groep The Capitol Steps op.

Vrijdag hadden de Haagse topambtenaren gesprekken met belanghebbende soortgenoten. Secretaris-generaal Kijken van Algemene Zaken ontmoette bijvoorbeeld CIA-directeur George Tennet. Minister Van Aartsen ontmoette collega Powell en onderminister van defensie Wolfowitz en vond tijd een toespraak te houden aan Georgetown University. Hij verzekerde de Amerikanen dat Europese defensiesamenwerking de Navo niet bedreigt, maar aanvult. Vandaag was het tijd voor conclusies en terugreizen, met meer inzicht in de regering-Bush en munitie om Nederland in de toekomst nog duidelijker te presenteren bij de grote bondgenoot.

    • Marc Chavannes