Grote beleggers kritiseren Numico-topman

Numico-topman Hans van der Wielen noemde deze week de koers van zijn bedrijf een hondenfooi. Speculerende hedge funds hebben daar volgens hem schuld aan. Institutionele beleggers verwerpen deze uitleg en zijn kritisch over Van der Wielen zelf.

Voorheen geprezen, nu verguisd op het Damrak. De voormalige beursparel Numico heeft het vertrouwen verloren van beleggers. In een half jaar tijd raakte het bedrijf een derde van zijn beurswaarde kwijt. De nood is inmiddels zo hoog dat bestuursvoorzitter Van der Wielen zijn onderneming publiekelijk in de etalage heeft gezet.

Een opmerkelijke knieval voor de man die zelfstandigheid van zijn concern jarenlang als hoogste goed beschouwde. De oorzaken voor de koersdaling van Numico (gezondheidsvoeding en vitaminepillen) zoekt hij vooral buiten zijn bedrijf. Volgens Van der Wielen zijn hegde funds (beleggingsfondsen die grote speculatieve posities innemen op financiële markten) met het Numico-aandeel aan de haal gegaan, zo zei hij tegen het Financieele Dagblad.

Institutionele beleggers als het ABP en het Spoorwegpensioenfonds zijn sceptisch over deze verklaring. ,,In theorie kan alles. Ik denk dat er eerder andere zaken een rol hebben gespeeld'', zegt Peter de Koning, directeur van het Spoorwegpensioenfonds (24 miljard gulden beheerd vermogen). ,,Wij hebben zelf een paar maanden geleden ons belang verkocht in Numico. Dat heeft te maken met de strategie van het bedrijf, de wijze waarop wordt omgegaan met aandeelhoudersinvloed en de uitstraling van Van der Wielen. Ik wil niet spreken van wantrouwen, maar wij vinden zijn opstelling ten opzichte van zijn aandeelhouders opvallend. Daardoor zal het vertrouwen van beleggers in Numico niet toenemen.''

Vooral op het vlak van corporate governance (goed ondernemingsbestuur) laten Numico en Van der Wielen het volgens de pensioenfondsen afweten. Het bedrijf is een van best beschermde beursfondsen (onder meer gecertificeerde – van stemrecht ontdane – andelen en mogelijkheid tot uitgifte van preferente aandelen) in Nederland. De aandeelhoudersinvloed is nihil. Onder leiding van Van der Wielen transformeerde Numico zich in twee jaar tijd van een traditioneel voedingsmiddelenconcern tot een omvangrijke vitaminepillenproducent. Deze ingrijpende strategische wijziging voltrok zich zonder dat de aandeelhouders er ook maar iets over te zeggen hadden.

Superbelegger ABP vindt het ,,onjuist'' dat de kapitaalverschaffers in deze stappen niet zijn gekend. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering in april stelde René Maatman van het ABP (327 miljard gulden belegd vermogen) het nog ter discussie. ,,De houding van Van der Wielen was niet erg aandeelhoudersvriendelijk. De bestuursvoorzitter van ABN Amro, Rijkman Groenink, laat met zijn angelsaksische benadering zien dat hij zijn aandeelhouders belangrijk vindt. Een dergelijke aanpak zal je bij Van der Wielen niet snel ontdekken. Dat kan zijn weerslag hebben op het doen en laten van beleggers'', zegt Maatman desgevraagd.

Eén van de belangrijkste oorzaken voor de koersval van Numico is het ontbreken van het fonds in belangrijke Europese indices, zegt Maatman. ,,Daar is Numico niet direct zelf verantwoordelijk voor. Institutionele beleggers zijn met de komst van de euro internationaler gaan investeren, waardoor een kleiner fonds als Numico al snel buiten de portefeuille valt. Maar de koersontwikkeling is zeker niet uitsluitend te wijten aan het gedrag van hedge funds.''

Bovendien, zegt Maatman, er zijn ook pensioenfondsen die beleggen in small caps en midcaps. ,,Of omdat ze erg winstgevend zijn, of omdat ze overnamekandidaten zijn. Onder de laatste zal Numico voor instituten niet snel vallen omdat het bedrijf zo beschermd is. Als het bedrijf corporate governance wat hoger op de agenda heeft staan, zou dat alleen maar ten goede komen van de waardering.''

Op zichzelf vindt Maatman het een gunstig teken dat Van der Wielen de deur van Numico heeft opengezet voor eventuele kopers. Maar voor de ABP-manager geldt wel: eerst zien en dan pas geloven. Maatman: ,,Numico heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering al gezegd dat er wordt gekeken naar de beschermingsconstructies, maar dat beperkt zich slechts tot een enkel onderdeel. Het bestuur leek niet van plan om alle beschermingsconstructies op te ruimen.''

    • Philip de Wit