Friesland vrij van mond- en klauwzeer

Het verbod op het vervoer van vee naar slachterijen, van mest en rauwe melk rond de Friese dorpen Ee en Anjum is vanmorgen opgeheven. Minister Brinkhorst (Landbouw) besloot dat gisteren nadat bleek dat alle veehouderijen in het gebied vrij zijn van mond- en klauwzeer. Ruim 11.000 bloedtesten rond Ee en Anjum leverden allemaal negatieve uitslagen op.

Het ministerie van Landbouw heeft nog geen verklaring voor de verspreiding van mond- en klauwzweer vanuit de andere besmette gebieden bij Oene naar Noord-Friesland. MKZ werd op 11 april in Ee vastgesteld en op 12 april Anjum. Nu zijn in het gebied dezelfde beperkende maatregelen van kracht als in de rest van Noord-Nederland. Zo mogen levende dieren alleen in de eigen regio worden vervoerd en gelden strenge ontsmettingsregels.

De geruimde bedrijven mogen nog geen nieuw vee in de stal toelaten. Dit kan mogelijk halverwege volgende week, als naar verwachting het vervoersverbod van bedrijf naar bedrijf wordt versoepeld.

Brinkhorst versoepelt ook de verboden in de resterende toezichtsgebieden rond Kootwijkerbroek en Oene (Gelderland). Rond Kootwijkerbroek mogen varkens en kalveren worden vervoerd naar slachthuizen en andere boerderijen. Vanaf dinsdag mogen dieren bovendien de wei in. Rond Oene mogen slachterijen weer varkens van buiten het toezichtsgebied aanvoeren. Later mag dat ook met kalveren.

Brinkhorst staat vanaf dinsdag weer beurzen, wedstrijden en andere evenementen met dieren, zoals veemarkten, toe. De laatste MKZ-besmetting is nu bijna een maand geleden, op 22 april.

België heeft de blokkades aan de Nederlandse grens, die waren ingesteld in verband met de mond- en klauwzeerepidemie, opgeheven. Minister Gabriëls van Landbouw heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Tot en met 21 mei zullen wel nog sporadische controles plaatsvinden. Ook de invoer van levende slachtvarkens vanuit Nederland is weer toegestaan. Runderen mogen vanaf 22 mei worden ingevoerd.