Examens

Knikkende knieën. Zwetende handen. Eén blik op de tv, één op de videorecorder. Loopt 'ie wel?

Niet langer zitten eindexamenkandidaten 's middags zo op de bank. Het Eindexamenjournaal, sinds jaar en dag de eerste mogelijkheid om de uitslagen van de multiple choice-examens te horen en uit te vinden welke klachten het LAKS heeft binnen gekregen, wordt dit jaar niet meer uitgezonden op tv.

's Morgens rond half negen brengt Ontbijt-tv nog wel een slap aftreksel. In de `Chill-Out Room' vertellen kandidaten wat zij van het examen vonden en een bekende Nederlander, die op verzoek examen deed, vertelt over zijn ervaringen. Maar een dag later wil je dat niet meer horen. Dan wil je nog even je boeken doorkijken, een uittreksel lezen en... op weg naar het volgende examen.

Internet heeft de taak van het Eindexamenjournaal overgenomen. Voorlopige uitslagen staan binnen een uur op sites als Examen.nu en Kennisnet, en het Cito publiceert de uitslagen dagelijks om één en zeven uur op het web en NOS Teletekst. Daarnaast bieden verschillende sites een SMS-service, waarbij uitslagen en laatste nieuwtjes luttele seconden na een examen op het mobieltje verschijnen.

Toch is dat niet hetzelfde, meent het LAKS: ,,TV is toegankelijker dan internet en Teletekst. Het was toch lekker om met het bord op schoot rond half zes dagelijks de laatste antwoorden te horen.''

Juist dat was voor BNN, die de laatste twee jaar een programma maakte rond het eindexamen, de reden om er mee te stoppen. ,,We hadden niet het idee iets functioneels bij te dragen. Sfeerimpressies van de examens zijn altijd het zelfde, en de kijkers willen eigenlijk maar één ding: de uitslagen. En daarvoor is internet een beter medium. Het oplezen van antwoorden op tv is een achterhaalde methode'', zegt G. Timmer, vice-voorzitter van BNN.

En de radio? Drie keer per dag zendt 3FM het BuZz eindexamen-journaal uit. Deze korte bulletins houden je op de hoogte van al het examennieuws. En wie het programma miste, of extra informatie wil, kan altijd op internet terecht.

Voor de sites: studiehuis.nrc.nl

De 3FM-Eindexamenjournaals worden uitgezonden om 12.45u., 17.45u. en 22.55u.

    • Titia Ketelaar