Duce van alles

Italië wordt een voormalige sovjetrepubliek. Verkiezingsoverwinnaar en toekomstig premier Berlusconi krijgt de media in handen. De commerciële televisie bezit hij al grotendeels, het politieke leiderschap geeft hem controle over de publieke RAI-omroep. Hij bezit al uitgeverijen en bladen. Die zullen hem prijzen. De oppositie komt onderop de stapel of bij een achteraf-zendertje. Met wetten en regels kan Berlusconi democratische uitdagers verder dwars zitten. Hij schaamt zich niet voor belangenconflicten. Duce van alles. De politiek moet zijn zakenimperium helpen, de maffia ook. Er lopen strafzaken tegen hem voor fraude en corruptie, maar dat kon de cynische kiezer niets schelen. Europa zwijgt geïntimideerd. Het worden moeilijke tijden voor journalisten, rechters en officieren van justitie. Vroeger werden corruptiebestrijders vermoord, nu worden ze door de politiek onschadelijk gemaakt. Dat is de voortschrijdende beschaving in Italië.

    • Maarten Huygen