Directie van TCA betaalde voor geweld

De top van Taxicentrale Amsterdam (TCA) stimuleerde het gebruik van geweld tegen chauffeurs van concurrent Taxidirekt en dissidenten in eigen gelederen. Provocateurs werden door de leiding van TCA betaald om ,,rotzooi'' te trappen.

Dat blijkt volgens Het Parool uit het `Marionet'-dossier van justitie in het onderzoek tegen directeur D. Grijpink, en de bestuursleden H. Janmaat en B. van Gelderen. Het geweld en de intimidatie vond veelal plaats door TCA-chauffeurs die speciaal werden vrijgesteld van hun normale werk. Zo kreeg TCA-chauffeur Jerry van D. van Grijpink tienduizend gulden overgemaakt, vlak nadat hij was vrijgelaten na een aanhouding op verdenking van geweldpleging tegen een chauffeur van Taxidirekt. Dat zou blijken uit door justitie opgevraagde bankafschriften van Van D. bij ING Bank.

Taxichauffeurs van TCA die niet meededen aan door de TCA-top georganiseerde acties konden er volgens het dossier op rekenen dat de TCA-centrale hen ritten onthield. Over een van die chauffeurs zegt Grijpink tegen een van zijn chauffeurs in een door Het Parool geciteerd afgeluisterd telefoongesprek: ,, (...) Die Coen komt aan de beurt hoor. Die is nog niet klaar met me. Dat kan je tegen hem zeggen ...'' Grijpink is niet bereikbaar voor commentaar, de advocaten van de TCA-top wil niet reageren.

De liberalisering van het taxiwezen in de hoofdstad leidde vorig jaar tot wekenlange onrust. TCA-chauffeurs probeerden met intimidatie en geweld de komst van concurrent Taxidirekt onmogelijk te maken. De rellen waren aanleiding voor de politie om een groot onderzoek te starten. In december werden vier TCA-bestuursleden aangehouden op verdenking van fraude met taxivergunningen.