Berlusconi wil zaken zelf regelen

Silvio Berlusconi, toekomstig premier van Italië, voelt er niets voor een oplossing te vinden voor zijn belangenconflicten voordat in juli de leiders van de G8 in Genua bijeenkomen.

De grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag zei gisteren dat hij niet toelaat ,,dat iemand de termen bepaalt waarop ik iets moet doen of waarop ik iets moet laten''. ,,Ik heb al herhaaldelijk gezegd dat het probleem wordt aangepakt binnen de eerste honderd dagen van mijn regering.''

Berlusconi zal waarschijnlijk begin juni worden belast met de vorming van een nieuwe regering. De leiders van de G8, 's werelds zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, komen van 20 tot 22 juli in Genua bijeen, met Berlusconi als gastheer.

De eis dat Berlusconi haast maakt met een oplossing voor zijn belangenconflicten werd donderdag geformuleerd door Francesco Rutelli, de centrum-linkse tegenstander die zondag door Berlusconi werd verslagen. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Berlusconi beloofd in de eerste honderd dagen van zijn bewind te komen met een wetsontwerp, zonder details te geven over de oplossing die hem voor ogen staat.

Berlusconi zal als premier indirect invloed hebben op de drie kanalen van de staatstelevisie, terwijl hij zelf al via zijn holding Fininvest de controle heeft over Italië's drie grootste nationale omroepen. Een woordvoerder van Berlusconi's partij zei gisteren dat centrum-rechts onder Berlusconi in 1994 een begin heeft gemaakt met een wetsontwerp over het voorkomen van belangenverstrengeling, maar dat na zijn val centrum-links zelf dit project nooit heeft voltooid.

Berlusconi liet zich gisteren niet verleiden tot het noemen van namen van toekomstige ministers. Zowel in Italië zelf als internationaal bestaat ongerustheid over zijn twee coalitiepartners, de soms xenofobe Lega Nord en de voormalige neo-fascisten. Gisteren overlegde Berlusconi met vertrekkend premier Giuliano D'Amato. Onderwerp van gesprek was de G8 top in Gernua en de overdracht van de macht.