Beleggers HBG eisen verkoop Ham

Grootaandeelhouders van Hollandse Beton Groep (HBG) willen dat het bedrijf ingaat op het bod van baggeraar Boskalis op HBG's baggerdochter Ham.

De aandeelhouders willen dat HBG naast een bedrag in contanten een minderheidsbelang krijgt in Boskalis.

's Werelds grootste baggeraar Boskalis bracht op 7 mei een bod van 570 miljoen euro (1,25 miljard gulden) in contanten uit op HBG's baggerpoot Ham. HBG zegde toe het aanbod ,,zorgvuldig te bestuderen''. Verwacht wordt dat HBG aanstaande woensdag op de aandeelhoudersvergadering een uitspraak zal doen over de eventuele acceptatie van het bod. Volgens analiste D. Kerkhoff van Fortis (6,5 procent) zijn aandeelhouders zich aan het groeperen om sterk te staan, mocht de raad van bestuur van HBG tegen het bod besluiten.

Grootaandeelhouder Kempen Orange Fund heeft 35 miljoen aandelen HBG. Vermogensbeheerder W. Burgers van Kempen is voorstander van de minderheidsvariant. ,,Op die manier wordt aandeelhouderswaarde gecreëerd omdat te verwachten is dat de waarde van aandelen Boskalis stijgt wegens de synergievoordelen. Bovendien kan een deel van de overnamesom dienen als uitkering van een superdividend voor HBG-aandeelhouders. Dit alles is een bepaald niet onlogische stap.''

A. Otto van Delta Lloyd (5,1 procent van alle HBG-aandelen) denkt dat, ,,zeker gezien de geschiedenis'', HBG niet anders kan dan ingaan op het bod van Boskalis en de wens van de aandeelhouders. Vorig jaar waren HBG en Boskalis in een baggeroorlog verwikkeld. Boskalis probeerde HBG in zijn geheel over te nemen. HBG verzette zich daartegen. Onder druk van HBG-aandeelhouders, hebben de bedrijven zich over een vreedzame overname gebogen. Die fusieplannen strandden in de zomer.

Analiste Kerkhoff van Fortis ziet de oplossing van het probleem in de aandelenemissie die Boskalis wilde doen om de overname te bekostigen. Die aandelen zouden een belang van 16 procent in Boskalis vertegenwoordigen. Kerkhoff denkt dat HBG die aandelen zou moeten krijgen en het restant, zo'n 400 miljoen euro, in contanten zou moeten ontvangen.

    • Freek Staps