ZUURGOED EN GUCHARI

Zuurgoed, zo noemen Surinamers zoetzuur. Ze staan in grote potten op de toonbank in Surinaamse winkels en eethuizen, maar valt ook makkelijk zelf te maken. Surinamers putten daarvoor soms uit gevaarlijke potjes met 80-procents azijnessence, die sterk met water verdund moet worden. Ik houd het op gewone azijn. Een mengsel van halfom azijn en halfom water kan ook.

Maak een pot (bijvoorbeeld literpot met schroefdeksel of twee jampotten) schoon met sodawater of in de afwasmachine. Pel de uien, halveer ze van kruin tot wortel en snijd de helften in schijfjes. Vul de pot met de schijfjes ui, de kruiden en de halve peper. Verhit zoveel azijn als nodig is om de pot te vullen. Los zout en suiker hierin op. Schenk het hete vocht in de pot. Laat het eerst afkoelen en sluit dan de pot. Koel bewaren. Na een dag al te gebruiken en wekenlang houdbaar.

Ik doe er nog een tweede recept bij: voor ghuchari (of ghoegrie). Het wordt vooral geserveerd als een borrelhap zoals in Nederland nootjes en kaasblokjes. Laat de erwten uitlekken. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Snijd de peper in stukjes. Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukjes knoflook en peper twee minuten lang.

Voeg de erwten toe en laat ze warm worden. Doe bladselderij en tomatenpuree met drie eetlepels water in de pan en laat het vocht al roerend verdampen. Proef of er zout bij moet. Serveer in kommetjes. Variatie: bak een eetlepel masala mee.

    • Annelène van Eijndhoven