Zelfmoordaanslag in Israël: vijf doden

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in de Israëlische stad Netanya zijn vanmorgen vijf mensen, onder wie de Palestijnse dader, gedood. Ongeveer 50 mensen werden gewond.

De Palestijn blies zichzelf op bij de ingang van het grote winkelcentrum in de hoofdstraat van Netanya. Ooggetuigen meldden dat hij bij de ingang van het winkelcentrum door een bewaker werd tegengehouden.

Volgens de politie zouden er veel meer slachtoffers zijn gevallen indien de explosie zich midden in het winkelcentrum had voorgedaan. Op vrijdagochtend, voor het ingaan van de sabbat, wordt er druk gewinkeld.

Het is de eerste maal sedert de Palestijnse zelfmoordaanvallen zijn begonnen dat een aanslag op een winkelcentrum met succes is uitgevoerd. De grote winkelcentra worden zwaar bewaakt.

Netanya en Petah-Tikwa, plaatsen nabij de grens met de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, worden regelmatig getroffen door Palestijnse aanslagen. Het Israëlische leger zegt dat het ondoenlijk is de lange grens (bestandslijn van 1967) met de Palestijnen hermetisch af te sluiten.

Bij het begin van de huidige reeks zelfmoordaanslagen maakte de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas bekend dat tien strijders al in Israël waren om zelfmoordaanslagen uit te voeren. Voorzover bekend hebben zij inmiddels vijf van deze aanslagen uitgevoerd.

Israël heeft het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat verantwoordelijk gesteld. Een harde Israëlische militaire reactie is nu te verwachten.

overwinningsroespagina 5