Vitamine O

Liever een mooie overname dan een mislukte opvolger.

Topman Hans van der Wielen heeft speciaalvoedingsconcern Numico te koop gezet. ,,Ik zet de deur niet open. Ik haal het slot van de deur'', meldde hij deze week vanuit het hoofdkantoor in Zoetermeer. Numico gaat beschermingsconstructies afbreken.

Van der Wielen kiest eieren voor zijn opties. Twee miljardenovernames waar hij de Amerikaanse markt voor vitamines en sportpreparaten mee heeft veroverd, worden door de belegger minder makkelijk verteerd dan hij had gehoopt.

En de headhunter die een jaar geleden op pad is gestuurd om een geschikte opvolger voor hem te vinden, heeft nog niemand gestrikt. Een zwakke opvolger van een dominante topman kan desastreuze gevolgen hebben voor de koers, zo hebben Ton Risseeuw van Getronics en Frits Goldschmeding van Randstad ervaren. Gelukkig is er een degelijke, betrouwbare opkoper voorhanden. Bij de afdeling fusies en overnames van Unilever, dertig kilometer verderop in Rotterdam, hebben ze meteen het dossier Numico weer eens uitgeprint.

Unilever zoekt immers een hardgroeiende voedingscategorie voordat het bedrijf zich kan opsplitsen in een voedingstak en een afdeling voor was- en verzorgingsmiddelen. Unilever, dat zelf experimenteert met soepwinkels en thee-shops, heeft geen angst voor de winkeltjes die Numico meekocht met de vitaminefabrieken. En van wie kwam de scherpste kritiek toen Van der Wielen zes jaar geleden persoonlijk bij minister Zalm op de thee ging om een pleidooi te houden voor de handhaving van de juridische bescherming van bedrijven? Van Morris Tabaksblat, destijds topman van Unilever.

    • Remmelt Otten