Tiener bezorgt Vitesse belangrijke zege op Ajax

Jhonny van Beukering beleefde gisteravond in de Arena een klassiek droomdebuut. De 17-jarige aanvaller van Vitesse maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer tegen Ajax. Vitesse is na de 2-1 zege terug in de strijd om Europees voetbal. Met nog twee duels te gaan staan Ajax, Vitesse en Utrecht nu gedeeld vierde met een punt achterstand op Roda JC.

In de catacomben van de Arena besefte Van Beukering na afloop nog nauwelijks wat hem was overkomen. ,,Hier zal ik vannacht nog wel een paar keer van dromen. Misschien dat ik dan pas besef dat dit allemaal echt is. Ongelooflijk'', stamelde de debutant.

Afgelopen dinsdag trainde Van Beukering voor het eerst mee met de selectie van Vitesse. Daarna kreeg de jeugdinternational van coach Koeman – die geen beroep kon doen op de aanvallers Peeters, Sikora, Fortes, Zongo en Martel – te horen dat hij tegen Ajax op de bank zou beginnen. Vooraf hoopte de spits stiekem op een paar speelminuten.

Die kreeg hij. Halverwege de tweede helft gingen beide ploegen met een 1-1 stand op zoek naar de overwinning. Adriaanse zette voormalig Vitesse-aanvaller Machlas in als troef. Koeman haalde in de 65ste minuut de moegestreden Mbamba naar de kant en bracht Van Beukering. Onwennig bewoog de aanvaller met nummer 34 op zijn rug zich in de punt van de aanval. Het tempo leek veel te hoog voor de speler die dit seizoen 32 doelpunten maakte in wedstrijden voor de A-jeugd en in het tweede elftal.

In de 76ste minuut beleefde Van Beukering zijn finest hour toen de watervlugge Amoah Ajax-verdediger Chivu aftroefde na een dieptepass van Cornelisse. De Ghanees, die vlak voor rust Vitesse op een 1-0 voorsprong had gezet, schoof de bal vanaf de rechterkant van het veld in de voeten van de vrijstaande Van Beukering. Met een stuiterend schot door de benen van de Finse verdediger Pasanen maakte hij zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. ,,Ik zal Amoah eeuwig dankbaar zijn voor zijn pass'', sprak Van Beukering.

Coach Koeman bedankte na afloop zijn jeugdige invaller voor misschien wel het belangrijkste doelpunt van Vitesse dit seizoen. Na de winterstop dreigde de ploeg met een dramatische reeks alles te verspelen. In dertien wedstrijden behaalden de Arnhemmers slechts vijftien punten. Maar mede omdat de concurrenten voor Europees voetbal ook fouten maakten, mocht Koeman hoop blijven koesteren.

De trainer van de ploeg die gisteren zijn derde overwinning dit seizoen op Ajax boekte, haalde gisteren opgelucht adem. Al deed hij dat in de wetenschap dat zijn ploeg voetballend nog lang niet terug is op het niveau van voor de winterstop, toen Vitesse in de eredivisie aan de leiding ging. Koeman: ,,Het gaat nu alleen nog maar om het resultaat. Het voetbal komt later wel.''

Na de zege van gisteravond maakt Vitesse zelfs nog kans op de derde plaats die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Al liet het treurige niveau van de wedstrijd van gisteren zien dat Vitesse noch Ajax iets op het hoogste Europese podium te zoeken heeft. Het zwalkende elftal van Adriaanse moet zelfs oppassen dat het aan het einde van het seizoen niet met lege handen staat. Na de nederlaag afgelopen zondag tegen Feyenoord kreeg Ajax gisteren opnieuw een mentale dreun. Uit de laatste zeven wedstrijden behaalde de ploeg slechts vijf punten.

Ajax moet de laatste twee wedstrijden nog alles in het werk stellen om aan de bescheiden doelstelling van Adriaanse (,,een plek bij de eerste vijf'') te kunnen voldoen. De ploeg kwam, uitgezonderd de gelijkmaker van Arveladze in de 52ste minuut, niet verder dan een handjevol kansen. Schrijnender voor Ajax was de manier waarop Vitesse de tegendoelpunten kon maken. Doelman Grim leek bij de openingstreffer van Amoah op een ober die met een blad vol drank uitglijdt over een bananenschil. De Roemeen Chivu stond een kwartier voor tijd verkeerd opgesteld, waarna Van Beukering de avond van zijn nog korte voetballeven bekroonde met een doelpunt. De Ajax-aanhang begroette de negende nederlaag met een striemend fluitconcert.

    • Koen Greven