Shelltopman wijst kritiek op hoge benzineprijs af

De Koninklijke/Shell Groep treft geen blaam voor de hoge benzineprijzen. Zij heeft geen monopolie positie in Nederland.

Dit zei topman J. van der Veer gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie, de Nederlandse tak van het concern. Van der Veer zei dat de hoge benzineprijzen, behalve door de hoge prijs voor ruwe olie, worden veroorzaakt door het capaciteitsgebrek van de Amerikaanse raffinaderijen. ,,Er is daar lang geen capaciteit bijgebouwd omdat de marges te laag waren'', aldus Van der Veer. ,,Maar de economische groei is doorgegaan en ze houden er daar van om in van die grote auto's te rijden''.

De vraag naar benzine in de VS is momenteel nog hoger dan gebruikelijk omdat er voorraden worden aangelegd voor de zomervakantie wanneer de Amerikanen nog meer gebruik maken van de auto. Aangezien de raffinaderijen in Europa al bijna op volle capaciteit werken heeft elke beweging, zoals de toegenomen benzine import vanuit de VS, invloed op de prijzen. Van der Veer zei dat er zeker een seizoensinvloed in de prijs zit maar wilde niet zeggen wanneer hij denkt dat de prijs weer structureel naar beneden zal gaan.

Van der Veer reageerde afwijzend op uitlatingen van Tweede Kamerleden van de PvdA en VVD dat Shell's marktaandeel in Nederland te groot is en dat de macht van het bedrijf moet worden ingeperkt. ,,Er is veel emotie ontstaan door de hoge benzineprijs maar wij hebben geen monopolie positie. De Nederlandse brandstofmarkt is sterk concurrerend, laat daar geen misverstand over bestaan'', aldus Van der Veer. ,,Eerlijke concurrentie is een van de uitgangspunten van het beleid van Shell. Wij dulden geen inbreuk op de mededingingswet.''

De Nederlandse Mededingingsauthoriteit zal deze zomer een rapport publiceren over mogelijke kartelvorming in de benzinemarkt.

In de zaal waar normaal de musicals van Joop van den Ende worden opgevoerd was het gisteren relatief rustig. De aandeelhoudersvergadering van Shell werd vorig jaar nog verlevendigd door leden van Greenpeace. Deze keer was een klein groepje actievoerders van de Socialistische Partij bij de ingang van het Circustheater het enige teken van leven van de milieubeweging.

De aandeelhouders konden daardoor rustig worden bijgepraat over de recordwinst van Shell in 2000, meer dan 13 miljard dollar, de plannen voor nieuwe olie- en gasvelden en de manier waarop Shell verdient aan de capaciteitsproblemen in Californië.

Van der Veer zei dat Shell als eerste energiebedrijf toestemming heeft gekregen om verplaatsbare turbines te installeren voor de opwekking van electriciteit.

Dit is een van de maatregelen waarmee de Amerikaanse staat probeert de tekorten op te heffen. Met de verplaatsbare turbines is een investering gemoeid van enige tientallen miljoenen dollars maar Van der Veer kon niet zeggen hoeveel turbines er zullen worden geplaatst.