Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de persvrijheid in Rusland, die onder het bewind van Poetin steeds verder wordt beknot. Net als 10 jaar geleden bezit de staat weer het monopolie op de landelijke televisie. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de Berlijnse voetbalclub Union Berlin, een voormalige DDR-club met amateurstatus die zich goed staande weet te houden in de Duitse eredivisie. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Hitchhiking Vietnam. De 28-jarige Karin Muller, een voormalig management consultant, laat haar oude, vertrouwde wereldje voor wat het is en begint aan een solo-trektocht door een onontwikkeld Vietnam. Een reis die haar ver van de toeristenplaatsen brengt. NCG, 20.00-21.00u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. Kamerlid voor de SP Jan Marijnissen, columnist Pim Fortuyn en journalist Frénk van der Linden praten over de hoge benzineprijs, het huwelijk van prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst en het manifest over de uitverkoop van de beschaving. RTL5, 21.30-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met bedenker en tekenaar van de Bommel-strips Marten Toonder. Ook aanwezig fotografe Venus Veldhoen die op het fotofestival van Naarden foto's van de Chinese punkcultuur exposeert. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST & SPORT

Studio Spaan. Onder meer een reportage over Luc Nilis die vorig seizoen van PSV overstapte naar het Engelse Aston Villa en een gesprek met de spijkerharde Belgische rechtsback van FC Utrecht. Ned.3, 21.25-22.00u.

Kwestie van smaak. Gast is Karin Bloemen die onder andere een bezoek brengt aan de kindermusical Nijntje. Ook een gesprek met Marieke Heebink over haar rol als Lady Macbeth in het gelijknamige toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam. Ned.1, 21.38-22.23u.

Studio sport, na elven. Gesprek met de Belgische oud-wielrenner en vijfvoudig winnaar van de Giro d'Italia, Eddy Merckx. Deze wielerronde begint morgen in Pescara en zal voor de 84e keer worden gereden. Ned.2, 22.50-23.45u.

Stardust. Verslag van het 54ste Film Festival van Cannes, met onder meer aandacht voor de nieuwe films van de Coen Brothers, Jean Luc Godard en Tsai Ming Liang. Ned.3, 23.07-23.35u.

FILM

Only You (Norman Jewison, 1994, VS). Marisa Tomei reist impulsief haar mogelijke grote liefde Robert Downey jr. achterna naar warmbloedig Italië in krampachtig `ouderwetse' romantische komedie in de traditie van Roman Holiday (1954). Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

The Nutty Professor (Tom Shadyac, 1996, VS). Het zijn voornamelijk vet en scheten die voor geschater moeten zorgen bij deze remake van de gelijknamige film van en met Jerry Lewis uit 1963. Eddy Murphy als corpulente professor die dankzij eigen brouwsel tijdelijk kan veranderen in de womanizer Buddy Love. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

. Before and after (Barbet Schroeder, 1996, VS). Wat doe je wanneer een naaste een misdaad pleegt? En is het mogelijk om in een rechtszaak de waarheid te achterhalen? Dat zijn de kernvragen in drama over de reacties van Meryl Streep en Liam Neeson op het feit dat hun 17-jarige zoon zijn vriendinnetje heeft vermoord. VRT, 21.35-23.23u.

Double Impact (Sheldon Lettich, 1991, VS). Brusselse vechtjas Jean-Claude van Damme speelt dubbelrol als tweelingbroers in karatefilm. In Hong Kong wreekt hij, 25 jaar na dato, de moord op zijn ouders. Yorin, 22.05-0.05u., onderbroken door reclame.

. Wolf (Mike Nichols, 1994, VS). Intelligente variatie op het weerwolventhema resulteert in een film over een midlife-crisis én een satire over het moderne New-Yorkse bedrijfsleven. Titelrolspeler Jack Nicholson profiteert, als bijna uitgerangeerde employé bij een uitgeverij, volop van zijn verscherpte zintuigen. Hij kan telefoontjes afluisteren. Met een dierlijk snurkende Michelle Pfeiffer. SBS6, 22.55-1.10u., onderbroken door reclame.

. Das Leben ist eine Baustelle (Wolfgang Becker, 1997, Duitsland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.35-1.30u.

Funny Bones (Peter Chelsom, 1995, Engeland/VS). Ook de tweede, anorganische speelfilm van de regisseur van Hear My Song speelt in het milieu van kleine impressario's, afgetobte artiesten en variété, dit keer in de winderige Engelse badplaats Blackpool. Met Oliver Platt als verbitterde komiek die nog steeds in de schaduw staat van zijn vader (Jerry Lewis). Canvas, 23.45-1.50u.

Death Wish (Michael Winner, 1974, VS). Harde, omstreden vigilantiefilm zou vaak geïmiteerd worden. Zakenman Charles Bronson neemt eigenhandig wraak op schurken die zijn vrouw vermoordden en zijn dochter tot plant reduceerden. Zwarte humor maakt origineel iets verteerbaarder dan de vervolgen. BBC1, 0.10-1.45u.

The Underneath (Steven Soderbergh, 1995, VS). Soderbergh's gestileerde remake van de 'film noir' Criss Cross (Robert Siodmak, 1948). Anti-held Peter Gallagher keert terug naar zijn geboortestad en raakt in de problemen wanneer hij zijn `ex' Alison Elliott, nu de vrouw van lokale schurk William Fichtner, tegen het lijf loopt. Net5, 0.35-2.15u., met reclame.

Polizei (Serif Gören, 1988, Turkije). Kleine romantische komedie over straatveger die met een politie-uniform van de toneelvereniging verwarring zaait en indruk probeert te maken op het meisje van de snackbar. ZDF, 0.35-2.05u., nagesynchr.

Assassination (Peter Hunt, 1987, VS). Actiethriller voor Charles Bronson. Als veiligheidsagent dient hij zich te ontfermen over eigenwijze presidentsvrouw Jill Ireland. BBC1, 1.45-3.10u.

Living It Up (Norman Taurog, 1954, VS). Remake van Nothing Sacred (1937) is komisch vehikel voor Dean Martin en Jerry Lewis. Over de verdorvenheid van de pers. Morgen, SBS6, 11.10-12.50u., met reclame.