Reve boycot eigen tentoonstelling

Auteur Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen (Matroos Vosch) willen niet langer meewerken aan een tentoonstelling rond de volksschrijver in het Letterkundig Museum in Den Haag. De oorzaak hiervan is een ruzie tussen Schafthuizen en Reve-kenner Nop Maas, die door het museum was aangetrokken als gastconservator.

,,We vonden het een leuk idee, Maas als gastconservator,'' vertelt Schafthuizen telefonisch vanuit zijn woonplaats, het Belgische Machelen, ,,tot hij ons zijn bijschriften bij de foto's liet lezen''. Vooral Maas' teksten over de familie van Reve schoten het paar uit Machelen in het verkeerde keelgat. Bij een foto van Reve's oma schreef Maas bijvoorbeeld: `Grootmoeder Van het Reve, een buitengewoon domme vrouw. Ze was wel heel lief, ook voor dieren.' En bij een foto van de moeder van Reve: `Moeder Van het Reve op latere leeftijd: zij is lelijk geworden van verdriet.'

,,De grootmoeder van Gerard was niet dom, maar een hardwerkende arbeidersvrouw'' zegt Schafthuizen. ,,En zijn moeder was helemaal niet lelijk.'' Schafthuizen en Reve besloten geen materiaal uit hun archief ter beschikking te stellen. ,,We hebben het museum wel veel succes gewenst.''

,,Die fotobijschriften zijn gebaseerd op de opmerkingen die Reve maakte toen ik met hem de foto's doornam'', reageert Nop Maas. ,,Ik had ze nog best willen veranderen. Ik vind de gronden waarop ze hun medewerking hebben stopgezet belachelijk.'' Maas was oorspronkelijk van plan de levensloop van Reve te verbeelden met 72 items, waarvan er 65 afkomstig waren uit het Reve-archief. Toch voorziet de gastconservator nu geen grote problemen. ,,In de loop der jaren zijn veel spullen uit hun archief verkocht of geschonken. Die kunnen we nu elders lenen. Bijvoorbeeld het beroemde konijn uit De Avonden.''

Schafthuizen is evenwel van mening dat de stukken uit Reve's persoonlijke archief noodzakelijk zijn voor een goede tentoonstelling. ,,Hier liggen zoveel foto's, opzetjes voor gedichten en kindertekeningen. Die zijn uniek.'' De tentoonstelling, die wordt vormgegeven door Wim Crouwel, gaat op 30 november open. De Bezige Bij, de huidige uitgever van Reve, wil een facsimile-uitgave maken van Reve's jeugdfoto's, tekeningen en andere documenten, afkomstig uit het archief van de auteur.