Podiumdichters

Maarten Doorman bericht als zesde (!) NRC Handelsblad-medewerker over het non-issue `moeilijk/makkelijk' in de poëzie (Boeken 4.05.01), dat afgelopen oktober door de dichter Ilja Leonard Pfeijffer gelanceerd werd. Die overigens op 10 april 2001 zijn oorspronkelijke uitspraken grotendeels herriep (zie: www.epibreren.

com/pages/reacties3.html#rotstaal). Het is erg jammer dat Doorman zich genoodzaakt zag de recensie over de nieuwe bundels van Jan Baeke, J.A. Deelder en Jan Boerstoel te doorspekken met door Pfeijffer voorgekauwde vooroordelen over `elektriek versterkte podiumpoëten'. Het is erg sneu dat Doorman er nog een schepje bovenop doet door te stellen dat `de podiumdichters aldus minder vernieuwend blijken dan ze meenden', dit na de opzienbarende mededeling dat Jules Deelder `een vertegenwoordiger van de zogeheten jonge generatie podiumdichters is'.

Wie kennis heeft genomen van wat de door Pfeijffer zo gemakzuchtig in hethokje `podiumdichters' gepropte dichters zelf gezegd hebben (www.epibreren.com/reacties), zal lezen dat vrijwel elk zijn schatplichtigheid aan illustere voorgangers als J.A. Deelder en Johnny van Doorn meer dan erkent. Alleen al de locatie van de officiële J.A. Deeldersite zou genoeg moeten zeggen: www.epibreren.com/deelder.

    • Bart F.M. Droog