Podium hoeft schrijfboek toch niet

Het Handboek voor schrijvers, dat vorig najaar nog in de aanbiedingscatalogus van uitgeverij Podium stond, verscheen onlangs bij uitgeverij Veen. Podium was vorig jaar met Stichting Schrijven, de initiatiefnemer van het handboek, overeengekomen om gezamenlijk een editie van het handboek uit te geven. De uitgever verzorgde voor de vorige editie al de distributie naar de boekhandels. Het Handboek voor schrijvers richt zich op de beginnende schrijver en poogt vragen te beantwoorden als: `Is uw manuscript publicabel?'

Directeur Joost Nijsen van Podium gaf Stichting Schrijven en de samenstellers van het handboek adviezen over formaat, vormgeving, prijsstelling en redactionele opzet. Maar uiteindelijk wilde Podium het handboek toch niet uitgeven. Nijsen: ,,Stichting Schrijven, de samenstellers en ik hadden een verschil van smaak over de redactionele toon. Die was erg populariserend over het literaire circuit, waar wij zelf een serieus deelnemer aan zijn. Gezien de doelstellingen van Stichting Schrijven is die toon begrijpelijk, maar het past niet goed in ons fonds.''

,,Toen we hoorden dat Podium het niet zou uitgeven vonden we dat erg jammer,'' zegt Anneke van Erp van Stichting Schrijven. ,,Gelukkig kwam Veen al snel in beeld.'' Sander van Vlerken, een van de samenstellers van het boek, is redacteur bij Veen. Marie-Anne van Wijnen van diezelfde uitgeverij, hoefde niet lang na te denken toen ze het handboek kreeg aangeboden. ,,Dit boek voorziet in een behoefte: een miljoen mensen zijn bezig met schrijven. Bovendien past het boek goed in het taalfonds van Veen.''

    • Ward Wijndelts