`Nandrolonpeil Edgar Davids was hoger'

Edgar Davids had een hoger nandrolon-gehalte dan Juventus heeft bekendgemaakt, zo meldt vanmorgen de Gazzetta dello Sport. Bovendien zijn stoffen gevonden die volgens deskundigen aantonen dat het gevonden nandrolon niet door het lichaam zelf is aangemaakt.

De Italiaanse sportkrant baseert zich op niet-geciteerde bronnen bij de Italiaanse Federatie van Sportartsen (FMSI). Juventus zei gisteren dat bij Davids 2,35 nanogram nandrolon per milliliter was aangetroffen. Dat is net boven de limiet van 2,0 nanogram. Volgens de Gazzetta lag het cijfer in werkelijkheid op 3,7 procent. De verschillen zijn mogelijk te verklaren door verschillende berekeningen van de afbraaksnelheid van nandrolon, een spierversterkend middel.

De krant meldt ook dat in de urine van Davids de stof noretiocolanolon is aangetroffen. Dat wijst er volgens deskundigen op dat het gevonden nandrolon niet door het lichaam zelf is aangemaakt.

Davids en Juventus zeiden gisteren dat ze de rechtmatigheid zullen aanvechten van een eventuele langdurige schorsing. Op een persconferentie zetten Davids en zijn advocaten hun drie belangrijkste argumenten uiteen. De geldende limieten voor nandrolon zijn medisch niet te verdedigen; Davids zit daar maar net boven en een lange schorsing zou een onevenredige straf zijn; en de kwaliteit van de dopingcontrole laat te wensen over.

De reglementaire voorlopige schorsing die Davids is opgelegd, lijkt niet ongedaan te maken. Op 28 mei is de eerste zitting van de tuchtcommissie die moet besluiten over een definitieve schorsing. In vergelijkbare gevallen is steeds een schorsing van zestien maanden opgelegd of geëist. Het Italiaans Olympisch Comité (Coni) heeft de limiet voor nandrolon gelegd op twee nanogram per milliliter. In een geschreven verklaring die hij voorlas, wees Davids erop dat sommige artsen zeggen dat het lichaam langs natuurlijke wijze tot hogere concentraties kan komen.

,,Ik vind dat de Coni de huidige maxima voor nandrolon zou moeten verhogen – sommige deskundigen suggereren tot zeker tien – totdat er wetenschappelijke bevestigingen zijn'', zei Davids. ,,De Internationale wielerunie heeft de limieten al verhoogd naar vijf nanogram. Desondanks is de regel nog van kracht. Als die in mijn geval op rigide wijze wordt toegepast, kan mijn carrière abrupt eindigen.''

Het Coni heeft geen cijfers bekendgemaakt over Davids nandrolonniveau. Maar de voorzitter van Juventus, advocaat Chiusano, zei dat bij de contra-expertise 2,35 nanogram is aangetroffen. ,,Dat is maar een klein beetje boven de limiet'', zei Chiusano. ,,Het is beangstigend te denken aan een schorsing van zestien maanden voor zo'n klein verschil.''

Chiusano wil ook de manier waarop de dopingcontrole wordt uitgevoerd, aanvechten. Hij eist dat een koolstoftest wordt uitgevoerd, volgens hem de enige manier om met zekerheid vast te stellen of de gevonden nandrolon langs natuurlijke weg is aangemaakt. Hij protesteert tegen het feit dat de contra-expertise is uitgevoerd door hetzelfde laboratorium dat de eerste test heeft gedaan.

Juventus verklaarde dat alle preparaten die haar spelers krijgen, zijn onderzocht, en dat daarin geen verboden stoffen zitten. Een mogelijkheid is volgens Chiusano dat Davids per ongeluk een met kleine hoeveelheden nandrolon verontreinigd preparaat heeft genomen, mogelijk bij het Nederlands elftal.

    • Marc Leijendekker