Mexicaanse aanwinst Citigroup schot in de roos

Goedemorgen, Sandy. Gefeliciteerd. Dit lijkt een voortreffelijke deal. Zo stroomden de gelukwensen uit de financiële wereld binnen voor topman Sanford Weill van Citigroup, voor zijn aankoop voor 12,5 miljard dollar van Banacci, de op een na grootste bank van Mexico.

De aanwinst, die al meteen bijdraagt aan de winst, geeft Citigroup een leidende positie in een land dat voor de Amerikaanse bank een tweede thuismarkt vormt. Banacci verleent Citigroup ook toegang tot een groeisector in de VS zelf – de 35 miljoen Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst, waarvan tweederde uit Mexico komt. Volgens Weill verdienen deze Amerikanen samen ongeveer net zoveel als 80 procent van het bruto binnenlands product van Mexico.

Ook Mexico komen felicitaties toe voor de goedkeuring van deze deal, en voor het goedkeuren van de verkoop van de andere twee grote Mexicaanse banken aan buitenlanders de afgelopen jaren.

In één klap overtreft de Banacci-deal het bedrag aan directe buitenlandse investeringen in Mexico van vorig jaar, waardoor de Mexicaanse peso een stevige steun in de rug krijgt. Een sterkere peso stelt de centrale bank van Mexico in staat om de rentetarieven te verlagen en de economie een forse stimulans te geven. Dat zou weer moeten leiden tot een toename van de leningen, een verdere rechtvaardiging van de aankoop door Citigroup.

De deal kan er ook voor zorgen dat kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid van Mexico verhogen. Dat zou opkomende economieën elders in de wereld kunnen overtuigen van de voordelen van het nog verder openen van hun markten voor het buitenland.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox