Máxima Nederlands staatsburger

Máxima Zorreguieta is gisteren, op haar dertigste verjaardag, Nederlands staatsburger geworden. Koningin Beatrix zei dat tegen TweedeKamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven na afloop van de huwelijksvoltrekking tussen prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst in het oude stadhuis in Den Haag. Het NOS-journaal registreerde het gesprek en zond het uit.

De naturalisatie had eigenlijk geheim moeten blijven tot het kabinet volgende week de Toestemmingswet voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima indient. De verloofde van de kroonprins heeft het Nederlandse staatsburgerschap nodig om te kunnen toetreden tot het koninklijk huis. Ze behoudt ook de Argentijnse nationaliteit, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal zij in Argentinië niet van al haar rechten gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld niet van haar stemrecht.

Het burgerlijk huwelijk van Constantijn en Laurentien werd gisteren niet verstoord door actievoerders die boos zijn over de aanpak van de mond- en klauwzeercrisis door minister Brinkhorst van Landbouw, de vader van de bruid. Voor zaterdag, de dag waarop het huwelijk kerkelijk wordt ingezegend in de Grote Kerk in Den Haag, zijn wel acties aangekondigd. Het Actiecomité Burgers Steunen Boer en Dier heeft een oproep gedaan om in zwarte kleding en met zwarte vlaggen naar Den Haag te komen.

Het comité wil daarmee laten zien dat het geen feest is in Friesland en in de driehoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer, de gebieden die zozeer zijn getroffen door de uitbraak van mond- en klauwzeer met alle gevolgen van dien.