Macedonisch leger vuurt op rebellen

Het leger van Macedonië heeft vanmorgen artillerievuur geopend op drie dorpen in het noorden van het land. De beschietingen vonden plaats na verstrijken van het ultimatum van de regering aan de Albanese rebellen.

Circa vijftienhonderd dorpelingen zouden in het afgelopen etmaal het gebied zijn ontvlucht. De nieuwe regering van nationale eenheid in Macedonië, waarin onder meer twee Albanese partijen zitten, had de rebellen tot gistermiddag twaalf uur de tijd gegeven om hun wapens neer te leggen en hun posities te verlaten. Een groot offensief zou volgen indien de rebellen deze oproep zouden negeren. Het artillerievuur richtte zich vanmorgen op de dorpen Slupcane, Orizare en Vaksince.

President Boris Trajkovski gaf gisteravond een schriftelijke verklaring uit, waarin hij stelde dat de oproep effect sorteerde: ,,We geloven dat het staakt-het-vuren resultaat oplevert''. Anonieme Westerse diplomaten in de Macedonische hoofdstad Skopje verklaarden dat een oplossing voor het conflict nabij is. ,,We zijn dicht bij vrede'', aldus een van hen.

Het is nog onduidelijk of en zo ja welke toezeggingen de regering voor de rebellen in petto heeft. Wellicht krijgen ze een soort amnestie. Ook zullen ze waarschijnlijk een eigen politieke partij mogen oprichten als zij hun wapens neerleggen. Formeel ontkent Skopje concessies.

Sinds enkele maanden vechten de Albanese rebellen, verenigd in het Nationaal Bevrijdingsleger UÇK voor meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië. Deze minderheid maakt volgens eigen zeggen eenderde deel van de bevolking uit. De extremisten eisen onder meer aanpassing van de grondwet en (hoger) onderwijs in de eigen taal.

Secretaris-generaal George Robertson van de NAVO zei gisteren tijdens een bezoek aan buurland Albanië, dat het van groot belang is dat de Macedonische regering erin slaagt ,,de politieke agenda van de rebellen te ondermijnen''. Skopje kreeg de afgelopen maanden inlichtingen, trainingen en wapens van het bondgenootschap. De NAVO is er bovendien veel aan gelegen te voorkomen dat zijn troepen in het belendende Kosovo betrokken raken bij vuurgevechten tussen de Albanese rebellen en het Macedonische leger.