Kabelaar UPC verrassende stijger AEX

Na een aanvankelijke daling in de vroege ochtend krabbelde de Amsterdamse beursgraadmeter AEX later vanochtend op naar een kleine winst. Tegen het middaguur stond de AEX met een winst van 0,7 procent op 596 punten.

UPC was de verrassende winnaar. Het kabelbedrijf, dat de afgelopen maanden stevige koersfluctuaties doormaakte, won vanochtend 2,6 procent. Het vertrouwen in UPC heeft zich hiermee enigzins hersteld van verliezen eerder deze week op de beurs.

Aandeelhouders uitten gisteren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van UPC nog forse kritiek op de resultaten van het zwaar verlieslijdende concern.

Technologieconcern KPNQwest kon 2,8 procent bijboeken op een koers van 13,79 euro.

Gisteren leidden de technologiefondsen de algehele positieve stemming op de beurs. Dat was een reactie op de gunstige stemming van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Gisteren deed de Nasdaq het opnieuw goed: de beurs sloot 1,3 procent hoger op 2.139 punten.

Van de 25 aan de AEX genoteerde hoofdfondsen stonden vier fondsen in de min. Unilever, Buhrmann, Elsevier en Numico leverden vanochtend in met een maximum van 0,7 procent. Een duidelijke lijn was hierin niet te ontdekken. Rond het middaguur steeg de koers van Numico nadat topman Peter Brabeck van Nestlé meldde dat hij ,,beperkte interesse'' heeft in een mogelijke overname van het voedingsconcern.

De Midkap-index van middelgrote fondsen deed het iets minder goed dan de AEX. De Midkap stond tegen het middaguur met een winst van 0,6 procent op 597 punten. Grootste dalers waren Amstelland en Landis; beide fondsen moesten ieder meer dan 2 procent inleveren. Amstelland maakte eerder deze week tegenvallende vooruitzichten bekend waarop analisten het fonds lager gingen waarderen. Grootste stijger in de Midkap was maritiem concern IHC Caland. Het fonds steeg met 3,7 procent naar 58,55 euro.

De grote effectenbeurzen in Europa begonnen net als het Damrak in de vroege ochtend met lagere aandelenkoersen. Vooral technologiefondsen leverden weer in, nadat beleggers besloten hun winst te pakken na de koersstijgingen van gisteren.

De FTSE-index van de beurs in Londen stond tegen het einde van de ochtend 0,3 procent in de min op 5.992 punten. Het handelsvolume op de Londense beurs was groot wegens het aflopen van opties en andere derivaten. Beleggers kopen en verkopen op zo'n dag de onderliggende aandelen en nemen nieuwe posities in voor de komende periode. Vooral producent van telefoononderdelen Marconi leverde met 4 procent flink in. Het telecomconcern maakte gisteren tegenvallende resultaten bekend als gevolg van dalende vraag naar onderdelen. Tegelijkertijd doet Marconi aanzienlijke investeringen in nieuwe producten.

In Frankfurt won de DAX-index 0,4 procent op 6.197 punten. Softwareproducent SAP leidde de daling die technologiefondsen in Frankfurt vanochtend doormaakten. In New York won de Dow-Jonesindex, met de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, gisteren na de koersrally van woensdag 0,3 procent op 11.248 punten. In Tokio sloot de brede Nikkei-225-index 0,2 procent lager op 13.877 punten.