India windt zich op over fantasieën van scholier

Je zult een jongen van zestien zijn en volgens de kranten niet opvallend slim of dom. Je hebt de voorpagina's gehaald met uitgebreide analyses van je persoonlijkheid: niet bepaald extravert, niet sportief, wel punctueel en oplettend.

Dat oplettende heeft je nu opgebroken. Want je bent heimelijk een schrijver en je hebt verhalen gemaakt over je medeleerlingen en de leerkrachten. Een schrijver moet nu eenmaal ergens beginnen en je hebt de meiden en de juffen zo goed neergezet, dat ze zich konden herkennen. Ja, je heb een beetje gefantaseerd over hun seksuele voorkeuren, dat maakt een verhaal juist leuk. En waarom zou je een leuk verhaal voor jezelf houden: je plaatst het op het internet.

Maar dan word je op een vroege ochtend door de Crime Branch van de politie van Delhi van je bed gelicht en in de gevangenis gegooid. Volgens sectie 67 van de Wet op de Informatietechnologie kun je vijf jaar gevangenisstraf krijgen wegens obsceen taalgebruik.

De zaak heeft in India veel stof doen opwaaien. Een leerlinge van de Bharti-School stuitte op een website met als titel `Amazing Gents'. Er stond een waarschuwing bij dat meisjes de site op eigen risico betreden en niets is kennelijk zo aanlokkelijk.

Ze wist niet wat ze las, zei ze. Ze herkende zichzelf en al haar vriendinnen en leraressen. Ze liet de teksten toen aan haar vader zien, die onmiddellijk een klacht indiende bij de politie. [Vervolg INDIA: pagina 5]

INDIA

Heeft de politie van New Dehli niets beters te doen?

[Vervolg van pagina 1] Ook de kranten werden op de hoogte gebracht en er werd gesuggereerd dat de Bharti-school, ooit exclusief bedoeld voor de kinderen van hogere officieren van de luchtmacht, een vunzige bende was geworden. Samen met de schoolleiding stelde de politie een onderzoek in, opstelschriften werden erbij gehaald, schrijfstijlen werden vergeleken en twintig verdachten werden grondig verhoord. Iedereen ontkende, maar de politie was onze schrijver van zestien al op het spoor.

De discussie gaat over verschillende onderwerpen: mag je kinderen opsluiten wegens het schrijven van obscene verhalen? En wie bepaalt wat obsceen is? Wat zijn de gevolgen van de internet-revolutie en kun je het internet wel vrijwaren van pornografie?

De vrijheid van meningsuiting staat op het spel, vinden sommigen, en waar is het internet anders voor dan voor de maximale individuele vrijheid? India is een democratie en de Crime Branch, door enkelen omgedoopt tot de Moral Branch, zou gezien de harde criminaliteit in een stad als Delhi iets beters te doen moeten hebben.

Terwijl de ene partij de zestienjarige schrijver uitroept tot een held, vindt de andere partij dat de politie nu eens een voorbeeld moet stellen. De Indiase jeugd zit uren in de talloze Cyber-cafes, de iets rijkeren hebben een eigen pc op hun kamer en wat daar allemaal gebeurt, laat zich raden.

Seks mag niet op televisie, scenes waarin twee mensen half bloot in bed liggen worden genadeloos weggeknipt. De telefoonmaatschappijen hebben recentelijk de vergunningen ingetrokken van bedrijven die telefoonseks bleken aan te bieden en tijdschriften als Playboy zijn officieel niet te koop. Alles wat met seks te maken heeft, wordt door de zedenmeesters als `onindiaas' betiteld, maar hoe moet men optreden tegen het internet? Binnenkort zal de rechter daarover een oordeel moeten vellen.

    • Anil Ramdas