Electricité de France (EdF)

Europees Commissaris Mario Monti (Mededinging) heeft gisteren in een ongebruikelijke verklaring ,,bezorgdheid'' getoond over de verwerving van een aandeel van 3,97 procent door Electricité de France (EdF) in het Italiaanse Montedison. Monti zegt de ,,mogelijke frustratie'' in Italië te begrijpen, omdat de Franse elektriciteitmarkt veel minder open is dan de Italiaanse. Italië heeft de elektriciteitsmarkt veel verder geopend dan het in de Europese richtlijn voorgeschreven minimum. Monti geeft aan dat de Europese Commissie in het geval EdF/Montedison niet kan interveniëren, omdat EdF geen controlerend aandeel in Montedison krijgt en de transactie daarom niet in Brussel hoeft te melden. Monti's verklaring wordt in Brussel dan ook gezien als een politiek signaal. De Italiaanse Eurcommissaris onderstreept dat hij EdF wel tot concessies dwong bij eerdere zaken. Ook onderzoekt de Commissie de overname van het Spaanse Hidrocantabrico door het door EdF gecontroleerde Duitse EnBW. De Europese regeringsleiders gaven tijdens de recente top in Stockholm de Europese Commissie – op onder meer Spaans voorstel – opdracht ervoor te zorgen dat ondernemingen die op de thuismarkt een monopoliepositie hebben ,,geen onrechtmatig'' voordeel elders halen. Dit was een signaal aan Frankrijk, dat in Stockholm weigerde een einddatum te accepteren voor volledige liberalisering van de Europese electrikiteitsmarkt.