Deutsche Bank op overnamepad

De divisies voor bankzaken voor particulieren en voor vermogensbeheer van Deutsche Bank hebben behoefte aan een stimulans. Het concern heeft beloofd dat de winst uit deze bronnen tussen nu en 2003 met meer dan 30 procent per jaar zou stijgen. Tenzij er binnenkort verbetering optreedt, zal dat waarschijnlijk een loze belofte blijken. In het eerste kwartaal is de winst uit het vermogensbeheer met 57 procent ingezakt. Geen wonder dat Deutsche volgens topman Rolf Breuer op zoek is naar partnerschappen of overnames.

Dat de divisie voor vermogensbeheer van Deutsche moet presteren, heeft een duidelijke reden. De bank heeft tegen analisten gezegd dat zij een Europese versie van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch in het leven wil roepen. Volgens dat scenario wordt een sterke positie op de markt voor particulieren geschraagd door een solide zakenbank, waardoor Deutsche in staat is de inkomsten uit haar beleggingsportefeuille te maximaliseren. Het probleem is dat op dit moment slechts een van beide pijlers overeind staat en dat de andere niet veel voorstelt. Slechts 15 procent van de winst van het concern komt uit het vermogensbeheer.

De divisie heeft twee problemen. De kosten zijn te hoog, deels omdat de divisie veel geld heeft gestoken in een eigen systeem voor het kopen en verkopen van aandelen via het web, maxblue. Tegelijkertijd zijn de inkomsten instabiel, mogelijk doordat de divisie afhankelijker is van de inkomsten per transactie dan van regelmatige vergoedingen voor haar diensten. Het kostenprobleem kan grotendeels worden opgelost door een binnenlandse deal, maar de alternatieven daarvoor liggen niet voor het oprapen. Deutsche heeft de kans gemist om zich aan te sluiten bij de combinatie van Allianz en Dresdner. Een fusie met Commerzbank of HypoVereinsbank is vrijwel uitgesloten, en veel andere mogelijkheden zijn er niet.

De bank overweegt een buitenlandse overname. Dat zou geen grote kostenbesparingen opleveren, maar misschien wel meer inkomsten. Er zijn in Europa alleen niet zo veel onafhankelijke vermogensbeheerders te koop. De meeste zijn onderdeel van grote banken, zoals Société Génerale in Frankrijk of ABN Amro in Nederland. Als Deutsche serieus werk wil maken van haar ambities inzake het Europese vermogensbeheer, moet ze wellicht een heel gedurfde stap nemen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford