`Bestuur TCA bracht geld naar Cyprus'

Bestuursleden van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) hebben in de tweede helft van de jaren negentig diverse keren honderdduizenden guldens baar geld naar Cyprus overgebracht om het daarna te investeren in `hoerenpanden' in de hoofdstad.

Dit heeft bestuurslid H. Janmaat van TCA volgens Het Parool tegenover de politie bevestigd. De Amsterdamse krant citeerde gisteren uitgebreid uit het strafdossier (code Marionet) over de driekoppige TCA-leiding.

Janmaat, co-bestuurder B. van Gelderen en TCA-directeur D.Grijpink werden in februari aangehouden op verdenking van criminele samenzwering, verduistering en uitlokking van geweld tegen concurrerende chauffeurs.

Janmaat heeft bij de politie verklaard dat de TCA-bazen de Cyprus-route gebruikten op verzoek de Amsterdamse fiscalist K. Berkleef. Hij zou ,,uit betrouwbare bron'' over het geld hebben beschikt zonder de identiteit van deze bron prijs te geven, aldus de TCA-bestuurder tegen de politie.

Net als zijn TCA-collega Van Gelderen beschikte hij over een privé-bankrekening op Cyprus, aldus Het Parool. De koeriersdiensten naar Cyprus werden veelal uitgevoerd door Janmaat, waarbij hij steeds bedragen van twee ton of meer in baar geld naar Cyprus overbracht.

Het daar gestorte geld vond vervolgens zijn weg terug naar Amsterdam, waar het door een inmiddels geschorste gemeenteambtenaar, Tonnie van E., werd geïnvesteerd in prostitutiepanden.

Volgens Janmaat bestond er een ,,mondelinge'' afspraak van hem met Van Gelderen en fiscalist Berkleef dat zij ,,tien procent'' van de nettowinst op de prostitutiepanden zouden krijgen.

De TCA-leiding, hun advocaten noch het Amsterdamse openbaar ministerie (OM) wilde vanochtend reageren. Het verrichten van koeriersdiensten is strikt genomen niet strafbaar, tenzij justitie kan aantonen dat de `koeriers' wisten dat het geld een criminele herkomst had dan wel wederrechtelijk is afgeroomd van de TCA-winsten.

Uit de weergave van het strafdossier blijkt ook dat justitie onderzoek doet naar `dienstreizen' die de TCA-leiding de laatste jaren verrichtte. Zo zou directeur Grijpink een reis naar Dubai hebben gedeclareerd bij TCA hoewel hij daar, samen met de voormalig eigenaar van Yab Yum, Th. Heuft, ,,gezellig dingetjes [ging] doen'', aldus een afgeluisterd telefoongesprek. Justitie vermoedt dat Grijpink zich op die manier heeft schuldig gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking.